Hlavní obsah

Sněmovna uznala Havlovy zásluhy zákonem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna schválila zákon o uznání zásluh exprezidenta Václava Havla. Jeho text zní: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“ Zákon byl přijat v prvním čtení. Pro hlasovalo 136 poslanců, proti bylo 16 zákonodárců. Norma poputuje do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel

Článek

Zákon poslancům představil premiér Petr Nečas (ODS), který připomněl, že podobného uznání se v minulosti dostalo Tomáši Garrigue Masarykovi a Edvardu Benešovi.

Normu zkritizoval šéf komunistů Vojtěch Filip. Ten připomněl jeden z prvních Havlových projevů, jehož obsah byl podle Filipa v rozporu s dalším vývojem. Na Filipa zareagoval místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, který zdůraznil, že Havlův odpor vůči komunistickému režimu je jednou z hodnot, na nichž lze zakládat sebeúctu českého národa. Ocenění si proto zaslouží.

Samotné hlasování muselo být o půl hodiny odloženo, neboť vedení ČSSD mělo zrovna v předsálí Sněmovny tiskovou konferenci.

Pro přijetí zákona hlasovali poslanci napříč stranami vyjma komunistů.

Havel zemřel loni v prosinci ve věku 75 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám