Hlavní obsah

Šéf kontroverzní reformy VŠ Nantl rezignoval na funkci

Právo, Marek Přibil

Podle informací Práva podal rezignaci na funkci šéfa odboru vysokých škol ministerstva školství Jiří Nantl. Ten má na starosti reformu VŠ, kterou ve čtvrtek velmi ostře kritizovala akademická obec Univerzity Karlovy.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace studentů vysokých škol

Článek

Návrhy zákonů o vysokých školách a finanční pomoci studentům, potažmo školném, jsou naprosto nepřijatelné, zlikvidují vysoké školy a ohrožují budoucnost České republiky, tvrdí rezoluce, kterou ve čtvrtek podpořily stovky pedagogů a studentů UK. Při pochodu k Úřadu vlády to dali protestující i nahlas najevo. [celá zpráva]

Nadřízeným Nantla je náměstek Ivan Wilhelm. Pak už zbývá jen ministr školství Josef Dobeš (VV). „Rezignace pana Nantla je v rovině spekulací,“ řekl Právu ministr školství Josef Dobeš (VV).

Nejenže proti reformě VŠ z dílny Dobeše protestuje Rada vysokých škol, Česká konference rektorů, Univerzita Karlova a akademické senáty. Hůl nad ním, zdá se, začínají lámat i koaliční partneři.

TOP 09: Ministerstvo školství jde do pekel

Zejména dnešní vyjádření ze strany TOP 09 vůči Dobešovi jsou nebývale ostrá. Šéf poslanců topky Petr Gazdík Právu řekl: „Ministerstvo školství jde do pekel a ministr Dobeš tomu všemu velí. Vůbec si nepřipouští, že to dělá bohužel velmi špatně. Pan ministr je špatným ministrem a já na jeho místě bych již dávno odešel.“

Pokud vláda zákony schválí, akademici hrozí od 27. února demonstracemi a dokonce i stávkami. „Českému školství hrozí nenávratné poškození,“ přečetlo vedení UK v čele s rektorem Václavem Hamplem rezoluci v Collegiu Maximu na Právnické fakultě.

Největší posluchárně univerzity, kde se nakonec sešlo mnohem víc než tisícovka akademiků. Za bouřlivého potlesku byl text schválen.

Na úvod jednání vyhodili studenti z oken Právnické fakulty 90 melounů, které měly symbolizovat 90 miliónů korun, které příprava reformy stála. Tři a půl metráku této zeleniny vyšlo podle ČT na 15 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám