Hlavní obsah

Huml posílil řady klubu ČSSD, chce se stát i členem strany

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý véčkařský poslanec Stanislav Huml v úterý posílil ve Sněmovně řady soc. dem. Stal se pětapadesátým členem poslaneckého klubu. Právu to potvrdil šéf strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Novinky

Stanislav Huml

Článek

„Poslanec Huml podal žádost, aby mohl být přijat za člena klubu, přičemž klub jeho žádost schválil,“ uvedl Sobotka. Huml se také v příštích měsících chce ucházet o členství ve straně.

„Jsem odpadlík, nikoli přeběhlík,“ řekl Huml Právu ke svému čerstvému členství v klubu soc. dem. Za podvod na voličích svůj přechod vůbec nepovažuje. „Kandidoval jsem za sociální a protikorupční program, nikoli za ABL,“ řekl s tím, že za největší podvod považuje stranu VV.

Huml si prý přechodem k opoziční straně nijak nepomůže. Kvůli odchodu od véčkařů přišel o post místopředsedy sněmovního hospodářského výboru.

Zatím jen hostoval

Podle Sobotky se členové klubu dohodli už před časem po odchodu Humla z klubu VV, že poslanec může takzvaně hostovat mezi poslanci soc. dem. a po šesti měsících se mohl rozhodnout, zda požádá o přijetí do klubu či nikoli. „Během těchto šesti měsíců se poslanec Huml mohl lépe seznámit s našimi členy, takříkajíc nasáknout atmosféru jeho jednání a pak se rozhodnout,“ poznamenal Sobotka.

„Do teď jsem se jen vezl, teď začnu aktivně pracovat s tím, že se nejspíš stanu garantem za problematiku dopravy a bezpečnosti v dopravě,“ poznamenal Huml. O jeho přijetí do strany bude muset rozhodnout místní organizace soc. dem. ve Staré Boleslavi, kde poslanec bydlí.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc oznámil, že s Humlem v úterý ukončili zkušební dobu, kdy byl hostem jednání klubu strany. „Pan poslanec byl schválen řádným členem klubu všemi hlasy přítomných členů. O jeho vstupu či jednání o vstupu do ČSSD nejsem informován. Pokud bude probíhat, bude zcela na zvážení příslušné organizace ČSSD,“ uvedl Tejc.

Humlovo přijetí do klubu soc. dem. přitom málokoho překvapilo. Poslanec to nevylučoval už v srpnu, kdy se rozešel s véčkaři. A že by byl přeběhlík, jako třeba v minulém volebním období Miloš Melčák a Michal Pohanka? To soc. dem. i Huml odmítají. Podle Sobotky se Humlovým přechodem k soc. dem. nijak nelámou poměry hlasů mezi koalicí a opozicí ve Sněmovně. Navíc Huml už v minulosti často  hlasoval spolu s opozicí.

Nečas: Najednou přebehlíci ČSSD nevadí

„Pan Huml hlasoval pro důvěru této vládě a vyjádřil souhlas s koaliční smlouvou a vládním prohlášením. To, že začal spolupracovat s ČSSD, mu nemůže nikdo zakázat ani ho za to trestat,“ komentoval Humlovo sbližování se soc. dem. už před časem premiér Petr Nečas (ODS), který si ale neodpustil šťouchanec do soc. dem. Její představitelé podle něj v minulém volebním období reagovali hystericky právě kvůli Pohankovi a Melčákovi a nyní, když se jim to hodí, tak to prý nevadí.

Huml se krátce po volbách dostal do křízku s véčkaři, za které jako nestraník kandidoval.

Vedení strany se např. vzepřel v souvislosti se zákonem o třetím odboji, neboť nesouhlasil, že by podle něho mohli být bratři Mašínové oceňování jako váleční veteráni. Se soc. dem. hlasoval proti většině reformních návrhů Nečasovy vlády. Klub opustil poté, co jeho někdejší straničtí kolegové Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili Víta Bártu z toho, že je uplácel. O vedení VV Huml prohlásil, že „je všehoschopné“ a už s nimi nechce mít nic společného.

Reklama

Výběr článků

Načítám