Hlavní obsah

Sněmovna zarazila Filipovi cestu do Chávezovy Venezuely

Právo, ada, nig

Zatímco loni se poslanci při zahraničních cestách v rámci nucených úspor drželi zkrátka, některé letošní plánované výjezdy znovu začínají připomínat dřívější heslo S parlamentem za hranice všedních dnů. Tak alespoň působila chystaná cesta čtveřice poslanců kontrolního výboru vedených šéfem KSČM Vojtěchem Filipem do Venezuely, v níž vládne Hugo Chávez. Za tři čtvrtě miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Cestu ale ve čtvrtek hned v zárodku jako jedinou zatrhl sněmovní organizační výbor.

„Co by se asi kontrolní výbor, který kontroluje nejen hospodárné využívání peněz, ale také stav demokracie, mohl zrovna v této zemi naučit?“ řekla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Poslanci tam chtěli jednat s partnerským výborem, zástupci národní kontrolní instituce, ministerstva financí a také prý zkontrolovat české investice.

Venezuela patří mezi země, kde české ministerstvo zahraničí loni uzavřelo ambasádu. Na svých stránkách píše, že země je nyní uzavřenou ekonomikou, která klade vývozcům a investorům mimořádné překážky.

Co by se kontrolní výbor mohl zrovna ve Venezuele naučit?
Miroslava Němcová, předsedkyně Sněmovny

V hledáčku Etiopie, Čína nebo Indonésie

Ve hře zůstaly vedle cest po Evropě např. snaha poslanců zemědělského výboru navštívit  Indonésii, nápad výboru pro životní prostředí vyjet do Etiopie nebo plán hospodářského výboru na návštěvu Číny. Každá z těchto cest má přijít na 700 až 750 tisíc korun. A každá je podle členů výborů důležitá, rozhodně prý nejde o turistiku za peníze daňových poplatníků.

„Není to výlet, jde převážně o otevření cesty k uplatnění pro naše firmy,“ hájí cestu do Indonésie místopředseda zemědělského výboru Pavel Kováčik (KSČM). Hostitelská strana se podle něj zajímá o spolupráci s českými firmami ve vodohospodářství.

„Ne vždy oficiální prezidentská či ministerská mise může věci dotáhnout, proto je parlamentní diplomacie důležitá, je méně formální a lze při ní něco dohodnout,“ tvrdí Kováčik.

V případě Indonésie by mělo jít o intenzívní chov ryb, výstavbu čistíren odpadních vod či spaloven a o stavby k ochraně životního prostředí.

Také čtveřice poslanců v Etiopii má jednat s partnerským výborem a dalšími institucemi o životním prostředí.

Zda poslanci do vzdálených zemí skutečně vyrazí, není jisté, protože organizační výbor debatu o cestách odložil.

Problém v plánech vidí místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD), který má cesty na starosti. „Loni jsme přijali pravidlo, že pokud poslanci vycestují mimo Evropu, půjde o delegaci vedení Sněmovny,“ řekl Právu.

Výbor pro evropské záležitosti chystá cestu do USA, stejně jako zahraniční výbor. Zaorálek poukázal na to, že hned čtyři výbory by letos rády navštívily Francii, ale platí zásada, že do dané země v jednom roce mají vycestovat maximálně dvě delegace výborů.

„Pokud by plán měl být naplněn, určitě by se překročil limit financí,“ dodal Zaorálek.

Sněmovna má letos na zahraniční cesty stejně jako loni 25 miliónů. Poslancům hradí při cestě dopravu, ubytování, pojištění, tlumočení a diety, které jsou pro zákonodárce 2,5krát vyšší než u zaměstnanců na služebních cestách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám