Hlavní obsah

Kolem kauzy ProMoPro vládne po roce ticho po pěšině

Právo, Radim Vaculík

Ani téměř po roce od chvíle, kdy Právo koncem ledna 2011 jako první zveřejnilo, že ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli předražené půlmiliardové zakázce na audiovizuální služby pro firmu ProMoPro, nepadlo v této kauze žádné obvinění. A to protikorupční policie zahájila úkony trestního řízení kvůli možnému porušování povinnosti při správě cizího majetku už loni 7. února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Za zakázku z doby českého předsednictví v EU přitom odpovídal tým kolem tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti a nynějšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

Po osmi měsících od zveřejnění případu se pak v médiích objevila informace, že detektivové chtějí obvinit kvůli kauze ProMoPro až deset lidí. Jen prý čekají na znalecký posudek, který má přesně vyčíslit, o kolik peněz vlastně stát kvůli zakázce získané bez veřejné soutěže přišel.

Mám takový pocit, že na základě toho, jaké podklady a informace jsme dali a poté následně dodali, a z pohledu mé bývalé policejní praxe, to trvá nějak dlouho.
Milan Cícera, šéf Finančně-analytického útvaru ministerstva financí<br/>

Experti měli údajně své závěry odevzdat policii už v září a poté do konce listopadu, jenže i teď, počátkem ledna, policie nadále přešlapuje na místě a čeká.

„Chybějí nám znalecké posudky, a dokud je neobdržíme, nepadne v té věci nějaké meritorní rozhodnutí. Nebudu však specifikovat, jaké posudky a o kolik jde,“ řekl k tomu Právu ředitel protikorupční služby Tomáš Martinec s tím, že nebude ani upřesňovat lhůtu, do které by detektivové měli tolik očekávané posudky dostat.

Nic nového ani za pár týdnů

Každopádně však ani v nejbližších dnech či týdnech se podle vyjádření Martince nedá očekávat, že by v jedné z největších kauz loňského roku padlo ze strany policie či pražských vrchních žalobců nějaké rozhodnutí, ať už o obvinění někoho z podezřelých, anebo o odložení věci.

Téměř roční prověřování případu tak výrazně hraje do karet podezřelým, kterých je údajně celá řada. Mohli mít dostatek času případně zamést stopy.

Martinec přitom odmítl upřesnit, zda si policie posudky vyžádala sama z vlastní iniciativy, nebo z pokynu dozorového Vrchního státního zastupitelství v Praze. Ani tam nebyli o nic sdílnější.

„Ve věci pracovně označené jako ProMoPro trestní řízení nadále pokračuje prováděním úkonů a vyhodnocováním ve fázi prověřování. Informace o konkrétních úkonech nelze poskytnout, aby nedošlo k ohrožení důležitých skutečností. Řízení tedy nadále probíhá a časový horizont v tomto případě zatím nelze objektivně určit,“ sdělila Právu mluvčí žalobců Iva Vojtková.

Cícer: trvá to dlouho

Velká časová prodleva v celém případu přitom překvapuje i šéfa Finančně-analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) Milana Cícera.

Právě on se svými podřízenými zjistil závažná podezření o předraženosti zakázky a v rámci trestního oznámení předal v lednu policii podle svých slov dostatek důkazů svědčících o nezákonném jednání některých osob.

„Mám takový pocit, že na základě toho, jaké podklady a informace jsme dali a poté následně dodali, a z pohledu mé bývalé policejní praxe, to trvá nějak dlouho,“ poznamenal Cícer, který v minulosti pracoval jako náměstek protikorupční policie.

Připomněl, že v médiích se už v polovině října objevila informace, že v jedné z největších kauz loňského roku policie zřejmě obviní nejprve zástupce firem, u nichž peníze státu skončily, ale také některé úředníky z týmu kolem Vondry, který měl organizaci a technické zabezpečení českého předsednictví na starosti.

Zakázku sice v roce 2008 získala firma ProMoPro od Úřadu vlády, o vítězi ale rozhodovali právě Vondrovi lidé. Přestože po zveřejnění kauzy mnoho politiků z řad opozice i koaličních stran žádalo ministrovu hlavu, šéf resortu obrany je dodnes ve své funkci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám