Hlavní obsah

Havel létal nerad, letiště by se po něm jmenovat nemělo, tvrdí exprezidentův tajemník

– Praha

Někdejší osobní tajemník Václava Havla Vladimír Hanzel nesouhlasí s tím, aby se po exprezidentovi jmenovalo letiště. Raději by to měla být nějaká kulturní instituce. Řekl, že exprezident nerad létal a pojmenovat po něm letiště proto není vhodné. Letiště je navíc komerční firma.

Foto: Petra Mášová, ČTK

Václav Havel na palubě letadla v roce 2002

Článek

Hanzel upozornil na to, že pražské letiště je sice vstupní branou pro cizince do ČR, současně je ale komerční firmou.  "Už toto je prvek v rozporu s povahou VH," uvedl bývalý prezidentův tajemník. Dodal, že se Havel nikdy nezbavil odporu k létání, pocit v něm prý naopak s přibývajícími roky stále sílil. "Byl v tom věčný rozpor: Václav rád cestoval a poznával nové země, ale měl vždy potíž s cestováním letadlem. Nakonec ji pokaždé překonal svou obdivuhodně silnou vůlí," napsal Hanzel ČTK.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zleva: Vladimír Hanzel, Václav Havel a Ladislav Špaček na snímku z roku 1999.

Nepochybuje ale, že nápad pojmenovat po Havlovi letiště je veden čistými úmysly.

K petici za to, aby se ruzyňské letiště pojmenovalo po Václavu Havlovi, podepsalo už 60 000 lidí. S nápadem přišel režisér a producent Fero Fenič a chce oslovit parlament. Myšlenku podpořil i bratr exprezidenta Ivan Havel s manželkou. Pod peticí je podepsáno mnoho známých osobností. Nápad připomíná newyorské letiště pojmenované po prezidentovi Johnu Fitzgeraldu Kennedym. Jméno dostalo měsíc po Kennedyho smrti.

Hanzel navrhl, aby se po Havlovi jmenovalo spíše divadlo, knihovna nebo třeba univerzita, které by se jménem zavázaly k tomu, že budou působit v duchu exprezidentova odkazu. To by letiště dělalo jen velmi těžko.

"Bylo by to neskonale důstojnější a smysluplnější nežli přejmenování letiště," uvedl někdejší Havlův spolupracovník.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám