Hlavní obsah

V Budějovicích věděli o únicích azbestu už v říjnu, ale děti do škol stejně chodily

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Investiční odbor českobudějovického magistrátu má problém. Podle informací Práva věděl o nadlimitním výskytu azbestových vláken v májských školách už od 5. října, přesto město uzavřelo budovy až 28. listopadu a o výskytu informovalo média v sobotu o dva dny dříve. Děti se tak možná zbytečně pohybovaly v nebezpečných objektech téměř o dva měsíce déle, než musely.

Foto: Jiří Falout, Právo

Základní školy na českobudějovickém sídlišti Máj

Článek

Právo má k dispozici kopii protokolu Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje z 5. října v němž se uvádí, že na několika místech, chodbách, schodišti a jedné učebně byly při některých měřeních v červenci, srpnu a září (kdy už vnitřní rekonstrukce tříd skončila) naměřeny nadlimitní hodnoty azbestových vláken.

Náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09) ale ve čtvrtek minulý týden na přímý dotaz Práva, kdy se radnice o nadměrných hodnotách mikrovláken azbestu radnice dozvěděla, řekl, že 25. listopadu.

Zdroje z radnice, které si ale nepřály být jmenovány, Právu však potvrdily, že investiční odbor magistrátu o naměřených hodnotách věděl už od července a protokol hygieniků z 5. října měl rovněž k dispozici. Intenzivně se ale problémem začalo město zabývat až po dalších měřeních Zdravotnického ústavu se sídlem v Plzni koncem listopadu.

Teprve minulý pátek náměstek připustil, že Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje o zmíněných výsledcích měření magistrát počátkem října skutečně informovala. Vzhledem k tomu, že však nedala jasné doporučení, zda už tehdy školy uzavřít, a požádala jen o doložení dalších měření, město vyčkávalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám