Hlavní obsah

Dobešovi nejspíš už došlo, že je pro něj Bátora neúnosný

Právo, Marek Přibil, Jan Rovenský

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka zapadají aktuální vulgární výroky Ladislava Bátory do aktivit ministra školství Josefa Dobeše (VV). Dobešův poradce Bátora nazval ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) mimo jiné „nelidskou stvůrou a ubožáckým šmejdem“. Nenechal nit suchou ani na šéfovi strany Karlu Schwarzenbergovi. Dobeš se od Bátorových výroků distancoval a chce s ním "probrat jeho další působení".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) a Ladislav Bátora

Článek

Na dotaz Práva, zdali bude TOP 09 požadovat, aby Dobeš Bátoru okamžitě propustil, včera Gazdík odpověděl: „Je ostudou českého školství, že člověk, který se takto vyjadřuje o členech vlády, pracuje na ministerstvu. To je ale odpovědnost ministra Dobeše. Bohužel to (výroky Bátory) zapadá do některých jeho aktivit.“

Schwarzenberg pro Právo uvedl: „Reagovat na takové výroky, to mi opravdu nestojí za to.“ Kalousek už v úterý sdělil, že reakce je i pod jeho úroveň.

Dobeš se ve středu od slov Bátory distancoval. „Tyto výroky jsou za hranou toho, co je pro mě přijatelné,“ řekl Právu ministr s tím, že si s Bátorou promluví o jeho dalším setrvání na školství.

Premiér Petr Nečas se podle informací Práva k záležitosti vyjadřovat zatím nechce. Podobně nesdílní jsou Dobešovi straničtí kolegové.

Je to odpovědnost ministra, tvrdí John

Podle předsedy véček Radka Johna nemá Bátora se stranou nic společného. „Není členem VV a ani jím nebude,“ řekl Právu. Na námitku, že dělá poradce véčkařskému ministru školství, odvětil, že personální politika je věcí každého ministra.

Také vicepremiérka Karolína Peake nechtěla Bátorova slova komentovat. „Necítím potřebu se k tomu vyjadřovat,“ řekla Právu.

Dobeš měl vystoupit spolu se šéfkou Suverenity Janou Bobošíkovou v pondělí 12. prosince na Hovorech na pravici, které Bátora pořádá. Po zveřejnění informace o výrocích Bátory se však Dobeš ohradil s tím, že účast nepotvrdil.

Dobeš Právu řekl, že ve středu ráno hned volal Bátorovi, že s ním nemá počítat. Pozvánka však visela na webu hnutí D.O.S.T. od soboty a také celou středu.

Bátora nedávno rezignoval na pozici vicekancléře na školství. Ministři TOP 09 kvůli jeho působení ve státní správě předtím odmítali chodit na zasedání vlády. Od listopadu ale Bátora opět působí jako Dobešův poradce. Jak Bátora uvedl, každou neděli přes den a večer zpravidla studuje podklady pro úterní poradu vedení ministerstva školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám