Hlavní obsah

Portál za 80 miliónů Dobeš ruší, spustí nový za 300 miliónů

– Praha
Právo, map

Spolykaly desítky, ne-li stovky miliónů. Řeč je o portálech pro učitele, které v minulých letech vybudovalo ministerstvo školství. Ty teď čeká nejspíš brzký zánik.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Ale kantoři, ironicky míněno, truchlit nemusí. Ministr Josef Dobeš (VV) už totiž pro ně vypisuje prostřednictvím České školní inspekce výběrové řízení na portál zcela nový – za zhruba 300 miliónů korun. Informoval o tom vzdělávací spolek EDUin.

Dobešův portál má sloužit k zavedení plošných testů v 5. a 9. třídách. Aby se mohly tyto testy, tedy vlajková loď ministra, konat, musí Dobeš zavést standardy znalostí – obnovu osnov.

Shrnuto – nejprve školství vydalo prostředky na weby podporující rušení osnov a zavádění školních vzdělávacích programů, které si každá škola učí podle svého. Teď tyto podpůrné weby ruší a vydá další milióny na portál podporující zavádění standardů.

Portál z roku 2005 měl podpořit vzdělávací programy

Školství už například likviduje hlavní metodický portál rvp.cz, který vznikl v roce 2005. Učitelům měl nabídnout podporu při zavádění vzdělávacích programů. „Postupně bylo do vybudování tohoto portálu investováno zhruba 80 miliónů korun,“ uvedl spolek EDUin.

Zdeněk Slejška, dřívější vedoucí portálu, k rušení řekl: „Smyslem portálu byla především komunikace, možnost vyměňovat si to, co se učitelům osvědčilo. I tuto minimální podporu ministerstvo ruší a nahrazuje ji pouze systémem testů, tedy represí.“

Právo už také nedávno informovalo o tom, že brzký exitus čeká portál www.edu.cz. Tento školský web je pohrobkem miliardového projektu Státní informační politiky ve vzdělanosti z let 2001 až 2005, jehož součástí byl i Internet do škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám