Hlavní obsah

Do babyboxu lze teoreticky dát jakékoliv dítě. Stačí, když se tam vejde

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak staré dítě může matka odložit do babyboxu? O tom ani tak nerozhoduje věk, jako rozměry babyboxu. Prostě, aby se tam vešlo. Na nedostatečné legislativní ošetření babyboxů upozornil v minulých dnech případ asi rok a půl starého chlapce, odloženého do schránky v olomoucké fakultní nemocnici. Šlo u nás zatím o nejstarší dítě nalezené zdravotníky v babyboxu.

Článek

Právní nedořešení problematiky babyboxů připustila například Eva Vaníčková, členka výboru pro ochranu dětí. „Upozorňovali jsme na to už před několika lety ministerstvo práce a sociálních věcí, které tehdy záležitost vyřešilo vydáním metodického pokynu. V zákoně o sociálně-právní ochraně dětí babyboxy obsaženy nejsou. Matka uložením dítěte do schránky deklaruje, že ho svěřuje do péče státu, ale v době do jeho vyzvednutí zdravotnickým personálem za ně nikdo neodpovídá,“ řekla Právu Vaníčková.

Žádným zákonem není stanovena ani věková hranice pro možnost takového anonymního odložení dítěte. To v podstatě omezují jen rozměry vyhřívané schránky, která je široká 100 cm, vysoká 60 cm a hluboká 50 cm.

Podle dětské psycholožky Eleonory Smékalové vnímá osmnáctiměsíční batole několikaminutový pobyt v uzavřeném prostoru mnohem více než novorozenec nebo půlroční dítě. „Pro chlapce to byl nepříjemný zážitek, ale na jeho další vývoj to nemusí mít zásadní důsledky,“ zmínila Smékalová.

Je to nezvyklé, ale o zanedbání nejde

„Zda by v podobných případech mohlo jít o týrání nebo zanedbání péče, záleží na zdravotním stavu odloženého dítěte. Osobně se ale nedomnívám, že by to mělo být takto posuzováno,“ poznamenal olomoucký advokát Petr Konečný.

„Je opravdu nezvyklé, aby do babyboxu někdo odložil jeden a půl roční dítě. Svědčí to o tom, že náš sociální systém a společnost nejsou v pořádku,“ řekl Právu zakladatel sítě babyboxů v Česku Ludvík Hess. Dodal, že schránku dosud využívaly matky v tíživé životní situaci těsně po porodu. Odložené děti byly většinou novorozenci, kteří byli mnohdy do boxů uloženi i s placentou.

„Z jednoho případu, který je zcela výjimečný, nelze vyvozovat dalekosáhlé legislativní úpravy. Žádnou úpravou zákona nelze vyloučit případné excesy. Babyboxy bezpochyby splnily svůj účel a přispěly k záchraně života dětí,“ uvedla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Pro odloženého chlapečka mezitím úřady v Olomouci našly po vydání předběžného opatření soudu nový přechodný domov. „Dítě bylo ve středu odpoledne předáno do dočasné pěstounské péče. Jak dlouho u nové rodiny zůstane, bude záležet na tom, zda se příslušným orgánům podaří zjistit jeho biologické rodiče. Hlavní je, že nebude muset být umístěno v kojeneckém ústavu,“ informovala mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám