Hlavní obsah

Podnikatelé míří do politiky, Babiš chce vyhrát volby

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhořčení podnikatelé chtějí vstoupit do politiky, zamést s korupcí a zavést novou politickou kulturu. Tato situace, která loni provázela raketový vzestup Věcí veřejných (VV), opět začíná být aktuální.

Článek

To je i příklad iniciativy podnikatele Andreje Babiše, který rozjel projekt ANO 2011 (Akce nespokojených občanů), který má nespokojené občany přivést do ulic, do dvou let zaplnit Václavské náměstí a v roce 2014 se dostat do Sněmovny. Zaplnit „Václavák“ se přitom naposledy podařilo akci Děkujeme, odejděte! kvůli krizi v České televizi.

Babiš, k jehož iniciativě zatím připojily podpis dva tisíce lidí, tvrdí, že mu jde o spravedlivější společnost, funkční a právní stát.

„Toho můžeme dosáhnout jedině jednoznačným vítězstvím občanského hnutí složeného z důvěryhodných a nezávislých osobností ČR v následujících volbách, aby bylo možné prosadit zákony, které povedou k omezení dosavadního politického marasmu, zabrání rozkrádání státu, zvýší všeobecnou transparentnost a efektivitu veřejné správy a umožní začít používat při správě státu zdravý rozum,“ uvedl na webu ANO 2011.

Doplnil, že financovat iniciativu bude ze svého a že bude i jejím manažerem. Volebním manažerem VV byl Vít Bárta.

Kolem Babiše nepanuje vždy dobrá pověst, takže bych tomu moc šancí nedával.
politolog Jan Bureš

Otázkou je, zda na tuto rétoriku, kterou už stačil zkompromitovat podnikatel Bárta se svou bývalou bezpečnostní agenturou ABL, voliči ještě vůbec uslyší.

Zatímco naděje spojované s véčky, alespoň soudě podle aktuálních průzkumů, s řadou kauz kolem partaje pro řadu lidí pohasly, na obzoru se hlásí jiní angažovaní občané, kteří chtějí změnit prohnilý establishment.

Babišova iniciativa není jediná, ostatně podnikatel Karel Janeček společně s pivovarníkem Stanislavem Bernardem na protest proti poměrům zřídili Nadační fond proti korupci, přetavit ho do politické strany však zatím nezamýšlejí.

Experti jsou opatrní

Jakou šanci má Babiš prosadit se? V Právu řekl, že nevidí budoucnost pozitivně. Uznal, že občané jsou hodně apatičtí a pro většinu lidí „je slovo politik identické s korupcí, nedůvěrou, rezignací“.

Odborníci jsou při hodnocení výhledů Babišovy iniciativy opatrní. „Bude velice záležet na tom, jak Babiš své úsilí pojme. Tedy pokud se bude jednat o dlouhodobé úsilí nesené cílem a s konstantním financováním, nebo to bude ad hoc sešlost kvůli volbám, jako tomu bylo v případě VV,“ řekl Právu ředitel STEM a sociolog Jan Hartl.

Jen na boji proti korupci podle Hartla stavět nelze, jelikož se ničím neodlišuje od ostatních stran. Politolog Jan Bureš si myslí, že jsou voliči zklamáni z toho, že naletěli „vysoce moralisticky založenému subjektu“, jako je VV.

„To obecně do budoucna poškodilo kohokoli, kdo do politiky půjde s očistnými cíli. Lidé si dají pozor a budou skeptičtější. Ostatně kolem Babiše nepanuje vždy dobrá pověst, takže bych tomu moc šancí nedával,“ řekl Právu. Bureš doplnil, že skepse může naopak vést k tomu, že se voliči vrátí k tradičním stranám a budou mít méně chuti experimentovat.

Anketa

Volili byste stranu Andreje Babiše?
ano
62,8 %
ne
37,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5310 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám