Hlavní obsah

Vítkovice instalují pro turisty obří skipový výtah na Vysokou pec

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Doslova úchvatný výhled, který zaručeně překvapí i rodilé Ostravany, je z vrcholu Vysoké pece č. 1 v areálu takzvané Dolní oblasti Vítkovic. Už za půl roku se o tom bude moci přesvědčit každý zájemce – v úterý tam společnost Vítkovice začala montovat obří skipový výtah, který bude součástí prohlídkové trasy v tomto areálu plné historických industriálních skvostů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pohled na Ostravu pod rouškou smogu

Článek

Zatímco v minulosti převážel skipový výtah suroviny potřebné k výrobě surového železa, nový skip bude vozit turisty a zájemce o ojedinělý výhled na panorama Ostravy z výšky více než šedesáti metrů. O tom, že výhled opravdu stojí za to, se mohli v úterý přesvědčit novináři.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pohled z Vysoké pece č.1 na Místeckou ulici

„Stejně jako se dříve nakládala do skipového výtahu třeba železná ruda nebo koks, budou se teď nově do skipu nakládat naši návštěvníci. Výtah je poveze cestou bývalého technologického toku materiálu až k samotnému hrdlu pece. Do tlamy pece, kam se dříve suroviny vsázely, ale už samozřejmě návštěvníky nevhodíme,“ tvrdí Petr Koudela, ředitel zájmového sdružení Dolní oblast Vítkovice, které má rekonstrukci Dolní oblasti Vítkovic na starost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Výhled na bývalé železárny, vlevo věž Dolu Hlubina, v pozadí Slezská Ostrava.

„Projížďka výtahem a názorný výklad návštěvníkům umožní pochopit kompletní technologický proces výroby surového železa, který v Dolní oblasti Vítkovic až do roku 1998 probíhal,“ doplnila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dělníci usazují kabinu výtahu, která bude vozit turisty na vysokou pec

Panoramatický šikmý skipový výtah, který se začal v úterý usazovat, váží čtyři tuny, je široký téměř tři metry a vysoký dva a půl metrů. Projíždět bude po stávající konstrukci skipového mostu, původně sloužícího k dopravě vsázky do pece. Ke svému pohonu bude využívat stávající unikátní výtahový stroj doplněný o moderní řídicí systémy.

„Vlastní kabina výtahu je prosklená speciálním tvrzeným vrstveným sklem, v horní části je sklo čiré, ve spodní části neprůhledné černé. Kabina bude zavěšená na dvojici silných ocelových pozinkovaných lan,“ vysvětlil Vratislav Čapek, ředitel společnosti Tramontáž Chrudim, která výrobu výtahu zajistila.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pohled z Vysoké pece č. 1 přes Důl Hlubina. V pozadí je vidět smog nad Ostravskem.

Výtah jednorázově přepraví až 16 osob, které mohou stát na třech úrovních. „Všichni tak budou mít pohodlný výhled do nitra jedinečné technické památky,“ dodává Petr Koudela.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pohled shora na kabinu výtahu, umístěnou na kolejnicích.

Rekonstrukce Vysoké pece č. 1 spolu s rekonstrukcí historického Plynojemu a VI. energetické ústředny se realizuje díky půlmiliardové dotaci, kterou sdružení Dolní oblast Vítkovice získalo od ministerstva kultury. Zatímco ve Vysoké peci č. 1 vznikne naučná stezka, v Plynojemu už nyní probíhá přestavba na multifunkční muzeum a v VI. energetické ústředně vznikne interaktivní muzeum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám