Hlavní obsah

Ministerstvo omylem zveřejnilo citlivá data romských studentů se stipendiem

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvo školství na svých webových stránkách zveřejnilo osobní údaje o romských studentech, kteří studují na středních či vyšších odborných školách a jsou finančně podporováni v rámci dotačního programu. Osobní údaje včetně jmen, adres a dat narození byly volně dostupné. Po zveřejnění informace v České televizi ministerstvo odkaz stáhlo. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) začal věc prošetřovat.

Foto: Novinky

Náhled tabulky, která se objevila na webu MŠMT

Článek

Resort na webu zveřejnil údaje o celkem 893 studentech, kteří jsou v rámci programu od září do prosince letošního roku podporováni. V tabulce jsou u každého jména uvedeny i kontaktní údaje a konkrétní částky, které může student čerpat na školné, stravné, cestovné, ubytování, školní potřeby či pomůcky.

Celková dotace programu dosáhla 4,4 miliónu korun a zapojilo se do něj 181 škol a učilišť, které jsou rovněž uvedeny.

Mluvčí resortu školství Kateřina Savičová Novinkám potvrdila, že došlo k pochybení. "Víme o tom, data jsme již z webu odstranili," konstatovala mluvčí.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) podal trestní oznámení na neznámého pachatele za únik informací. „To, co se stalo, je neodpustitelná chyba úředníka ministerstva. Jestli se potvrdí podezření, že údaje zveřejnil konkrétní pracovník, změním trestní oznámení z neznámého pachatele na oznámení na tuto osobu,“ uvedl Dobeš.

ÚOOÚ ústy mluvčího Davida Pavláta uvedl, že "zahajuje ve věci správní řízení pro podezření z porušení zákona o ochraně osobních údajů".

Reklama

Výběr článků

Načítám