Hlavní obsah

Policie prodává jako nepotřebný majetek i nemocného koně

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Nejen ojetých aut a dalších věcí se zbavuje Policie ČR. Ve Zlínském kraji se v nabídce nepotřebného majetku ocitl i služební kůň, valach Šarkán. Ve službě musí skončit, má zdravotní potíže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to skutečně neobvyklá situace, koníka jsme ještě v Krajském ředitelství Policie ČR Zlínského kraje neprodávali,“ řekl mluvčí zlínské policie Josef Havela. „Jenže není jiné východisko, Šarkán už se ve službě nedá používat,“ dodal.

V nabídce krajského ředitelství je uvedeno, že český teplokrevník, hnědák Šarkán, je stár osm let, narozen je 27. června 1998. „U koně se vyskytují dlouhodobé pohybové obtíže hrudních končetin chronického charakteru, rovněž vykazuje psychickou labilitu při nácviku pořádkových činností,“ popisuje nabídka. Minimální cena je 10 200 korun včetně DPH a jediným kritériem je nejvyšší nabídnutá cena.

„Deset tisíc korun, to je pro koníka taková poslední šance. Pod deset tisíc už je to jateční cena,“ konstatovala Jana Fatěnová, ředitelka HYJÉ - koně Zlínského kraje, společnosti, která se zabývá hipoturistikou na východní Moravě.

Může být vhodný pro rekreaci

„Takový kůň může být ještě vhodný na rekreaci. Majitel ovšem musí počítat s náklady na ustájení,“ řekla Fatěnová. Ty se mohou pohybovat od tří do deseti tisíc korun měsíčně. O hodně výš se pak může vyšplhat veterinární péče. Kůň s vysportovanou kariérou střední úrovně se přitom prodává za 150 až 200 tisíc korun.

„U policie se někdy odprodávají služební psi, ty si obvykle nechávají policisté, s nimiž sloužili. S koněm je to ale jiná situace,“ uvedl Josef Havela. Za Šarkána nebudou policisté ve Zlíně ani hledat náhradu. Jízdní oddíl totiž nyní čítá osm jezdců a devět koní.

„Může se najít majitel, který má jednoho koně a bude mu chtít pořídit do stáje kamaráda. Tak by se vysloužilec od policie dočkal docela pěkného důchodu,“ naznačila možný osud Šarkána Jana Fatěnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám