Hlavní obsah

Předsedu národních socialistů vyhodili kvůli Paroubkovi ze strany

Právo, Novinky, rsk, jim
Aktualizováno

Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005) vyloučila v sobotu ze svých řad předsedu Karla Janka. Novinářům to oznámil první místopředseda partaje Stanislav Palša s tím, že nadále pokračují jednání o integraci exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Foto: ČSNS 2005, Právo

Dnes už bývalý předseda ČSNS 2005 Karel Janko

Článek

„Ústřední rada rozhodla o vyškrtnutí předsedy Karla Janka z ČSNS 2005,“ uvedl Palaš s tím, že do nadcházejícího sjezdu strany vedení pověřilo jeho řízením partaje. „Další jednání o spolupráci s Jiřím Paroubkem budou pokračovat, předsednictvo tomuto kroku vyjádřilo plnou podporu,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek opět v hledáčku kamer

Janko nám ukradl znak, hlásí ČSNS 2005

Pro vyškrtnutí Janka z 27členné ústřední rady hlasovalo 15 lidí, 4 členové byli proti, ostatní ze sálu odešli.

Podle místopředsedy Přemysla Votavy bylo důvodem pro vyloučení „zásadní porušování stanov strany, cílené porušování usnesení jejích orgánů a útoky na stranu“.

„Janko se scházel za zády s vedením strany s exponenty ČSSD v Ústí nad Labem panem Fišerou a Houskou. A dnes jsme se náhodou dozvěděli, že na sebe nechal přeregistrovat znak strany bez rozhodnutí ústřední rady a předsednictva,“ řekl Votava s tím, že šlo o porušení veškerých morálních zásad.

Nový projekt: Národní socialisté - Levice 21. století

Paroubek v sobotu odpoledne poodhalil novinářům své plány ohledně vzniku nového projektu, který počítá s integrací ČSNS 2005. Představil také tři členy zakladatelského výboru své nové strany Národní socialisté - Levice 21. století - poslance Jiřího Šlégra, Jaroslava Krále a bývalého kandidáta na teplického primátora za soc. dem. Michala Kasala. Strana chce příští týden požádat o registraci a jednání s ČSNS 2005 budou pokračovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kasal, Jaroslav Grál, Jiří Paroubek a Jiří Šlégr na tiskové konferenci

„Budeme jednat s předsednictvem o integraci obou politických celků,“ uvedl Paroubek s tím, že integrační sjezd obou partají má proběhnout 26. listopadu. Tam by nové uskupení mělo představit program.

„Základní podmínka integrace bude podle jednotlivých jmen, už nechci náhlé překvapení jako v případě Janka,“ dodal s tím, že je rád, že ČSNS 2005 v sobotu „odplevila svou stranu“ v narážce na nedávná slova Janka o tom, že plevel ve formě Paroubka ve své straně nechce. Exšéf ČSSD dodal, že s Jankem dlouhé měsíce jednal o vstupu, ale pak Janko náhle změnil názor.

Paroubek chce, aby se nová strana zaměřila například na financování sportu či církevní restituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám