Hlavní obsah

Zdravotníky děsí průlomový verdikt: hrozí jim pokuty za léčbu dětí proti vůli rodičů

Právo, Josef Koukal

Nedobrovolný převoz pacienta do nemocnice, a to i v případě, kdy jde o dítě, s jehož hospitalizací nesouhlasí rodiče, má být pro lékaře velký risk. Pokud se totiž ukáže, že pacient byl zdravý, hrozí zdravotníkům platba vysokého odškodnění za neoprávněný zásah do jeho osobnostních práv.

Článek

Tak alespoň vyznívá průlomový rozsudek brněnského soudce Michala Ryšky, který v srpnu přisoudil stotisícové odškodnění matce a jejímu novorozenému dítěti za to, že po nečekaném domácím porodu přivolaná záchranka přes protesty rodičky odvezla dítě na vyšetření do nemocnice. Jak se ukázalo, dítě bylo po narození zcela zdravé, ovšem při převozu s největší pravděpodobností prochladlo, takže muselo být umístěno do inkubátoru.

Rozsudek, jehož písemné vyhotovení v těchto dnech obdrželi účastníci řízení, uvítala Liga lidských práv (LLP), podle níž se verdiktem posilují práva pacientů. Ze židlí naopak zvedá téměř celou lékařskou veřejnost, kde převládá názor, že jde o hazard s lidským zdravím.

Prvotní odpovědnost je na rodičích

„Z jeho (soudce Ryšky) rozhodnutí vzešlo například to, že je nemyslitelné, aby docházelo k nedobrovolným transportům zdravých lidí, kteří nejeví známky poruchy zdraví. Pokud se tak stane, musí existovat možnost domoci se satisfakce za vzniklé bezpráví,“ uvedla ve středu právnička LLP Zuzana Candigliota.

Z rozsudku podle ní dále vyplývá, že prvotní a nejsilnější odpovědnost za dítě nesou jeho rodiče. „Pokud dítě v daný moment objektivně nejeví žádné znaky poruchy zdraví, pouhá hypotetická možnost zhoršení stavu nebo pouhá vhodnost lékařem navrhované péče k preventivní ochraně života či zdraví dítěte nepostačuje k omezení práva rodičů rozhodovat,“ dodala právnička.

Lékaři kroutí hlavami

Předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák radost ze soudního rozhodnutí nesdílí. „Ten rozsudek je zpochybňován snad všemi lékařskými autoritami a myslím, že nepřinese nic dobrého,“ řekl Právu Dvořák.

„Nedovedu si představit, že by lékař riskoval ohrožení zdraví nebo života novorozence jenom kvůli tomu, aby byla zachována svoboda rodičky. Naším hlavním posláním a zájmem je chránit životy obou,“ podotkl gynekolog.

Jistota pro ambulantní rodičky

Podle právničky LLP může brněnský rozsudek pomoci zejména rodičkám, které chtějí přivést své dítě na svět sice pod lékařským dohledem v nemocnici formou tzv. ambulantního porodu, ale krátce po něm si přejí být propuštěny do domácí péče. „Obrátila se na nás maminka, které lékaři předem řekli, že jí dítě na negativní reverz prostě nedají,“ uvedla Candigliota.

„Nyní mají tyto ženy jistotu, že buď jim bude vyhověno, nebo mohou požadovat nemalé odškodnění za omezování osobní svobody,“ slibuje si od rozsudku právnička.

V něm se výslovně konstatuje: „Pokud je pak mezi některými zdravotnickými pracovníky v rámci vadných představ o právech pacientů dovozováno, že reverz za dítě nelze podepsat, je tato představa zavádějící.“ V případě, že dítě není bezprostředně ohroženo, rozhoduje o něm zákonný zástupce, přičemž lékař není odpovědný za následky případného neprovedení zákroku, dovozuje dále rozsudek.

Záchranáři se odvolají

Brněnská záchranka, která má tamní rodičku odškodnit, má do poloviny října možnost podat proti zatím nepravomocnému rozsudku odvolání. „Na odvolání se pracuje,“ prozradil Právu její právní zástupce Petr Smejkal.

Stanovisko k zákroku Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje z loňského 28. února připravuje pro potřeby soudního procesu i Česká lékařská komora. Její prezident Milan Kubek se právě s ohledem na rodící se expertízu nechtěl k brněnskému rozsudku vyjadřovat kvůli možnému podezření z podjatosti.

Anketa

Souhlasíte s postihováním lékařů za hospitalizaci dětí proti vůli rodičů?
Ano, ať si za své dítě rozhoduje rodič
10,1 %
Ne, rozhodnutí by mělo zůstat na lékaři a jeho odbornosti
89,9 %
Celkem hlasovalo 9005 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám