Hlavní obsah

Přiznejme u lumpů barvu pleti, navrhl Kocáb k řešení krize na Šluknovsku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb přišel s možná poněkud neočekávaným návrhem na řešení napjaté situace na severu Čech. Po určitou dobu by chtěl u trestných činů uvádět, z jakého etnika pachatel pochází. Podle Kocába by to mohlo přispět k bourání stereotypů, které cítí většinová veřejnost zejména vůči Romům.

Foto: Petr Horník, Právo

Michael Kocáb

Článek

Kocáb, který stojí i za tzv. Šluknovskou výzvou, která nabádá vládu k řešení problémů v regionu a obsahuje i konkrétní doporučení, jak situaci uklidnit, ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že právě dočasné zveřejňování etnicity by byl jeden z možných postupů.

"Dochází k rozšíření společenského stereotypu, že za vším násilným stojí Romové," konstatoval exministr v pořadu O Roma vakeren, který je věnován právě Romům.

Kocáb připomněl, že dojde-li ve vyostřené atmosféře k jakémukoliv trestnému činu, řada lidí si jej automaticky spojí právě s Romy. Ctění presumpce neviny ve společnosti podle něj v dané situaci nefunguje. "Ono se řekne: 'Zase nějakej Rom někomu rozbil hubu'," dodal Kocáb s tím, že návrh přednesl i na jednání se zástupci ministerstva vnitra.

"Uvažovali jsme, jestli by se na omezenou dobu neměly etnicity uvádět, protože když se řekne: 'Byl další mačetový útok,' někde se automaticky řekne: 'Romové zase sáhli po mačetách' a nakonec se zjistí, že to byli Vietnamci," dodal Kocáb.

Kocáb: Zkreslování informací povede leda k občanské válce

"Nakonec se ta myšlenka zavrhla, protože to není lidskoprávně čisté," dodal Kocáb a připomněl, že předsudky živí v lidech i některá média, která jsou schopna banální konflikt dvou lidí prezentovat jako rasový. "Jestli se to takhle bude dělat, máme tu za chvilku občanskou válku," varoval.

Situace ve Šluknovském výběžku je v posledních týdnech napjatá kvůli narůstající kriminalitě i nespokojenosti místních lidí, podle nichž zdejší problém nikdo neřeší. V řadě měst v oblasti probíhaly v minulých týdnech demonstrace proti takzvaně nepřizpůsobivým. Do záležitosti se začali rovněž zapojovat pravicoví extremisté, kteří chtějí náladu obyvatel využít ve svůj prospěch.

Anketa

Souhlasili byste s uváděním etnicity u pachatelů trestných činů?
Ano, zlepšilo by to situaci ve společnosti
90,7 %
Ne, je to nekorektní a zbytečné
2,9 %
Je mi to jedno, nic by to nevyřešilo
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18823 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám