Hlavní obsah

Léky z konopí budou už příští rok na podzim v lékárnách

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do Vánoc chce komise odborníků připravit legislativní změnu, která by legalizovala užívání konopí pro léčebné účely. Děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima, který je předsedou komise, předpokládá, že by do poloviny příštího roku mohly změny zákonů projít parlamentem. A na podzim by se tak mohly v českých lékárnách objevit první medikamenty obsahující konopí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Komise, která ve čtvrtek poprvé zasedala, se domluvila, že určitě nedojde k povolení pěstovat marihuanu pro léčebné užití v domácích podmínkách, jako je tomu například v Kalifornii. „Nikdo si také doma nepěstuje heřmánek či penicilin, což je vlastně plíseň, a pořizuje si ho na recept,“ uvedl Zima.

Jak ale upozornili lékaři a experti na konferenci o léčebném konopí, která v úterý proběhla ve Sněmovně, pokud nebude pro nemocné konopí dostupné za rozumnou cenu, tak k omezení samovýroby nedojde. Lze proto očekávat, že konopné medikamenty se brzy dostanou na seznam léků hrazených zdravotními pojišťovnami.

Surovina se bude nejspíše dovážet

Nevyjasněnou otázkou ještě je, jestli se konopí bude v Česku pod kontrolou státu pěstovat nebo jestli se bude dovážet ze zahraničí. Podle Zimy je prozatím správnější konopí či přímo léky z něj dovážet, protože pěstování by musela provázet přísná bezpečností opatření. „Aby nedocházelo k tomu, že sklidí někdo jiný, než zasel,“ upozornil Zima na možnost krádeží narkomany.

Samopěstování pro léčebné účely je v Česku hodně rozšířené. Lidé s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou nemocí či nechutenstvím nemají zatím jinou možnost. Na trhu je možné zatím získat pouze konopný sprej pod značkou Sativex, ale měsíční dávka stojí dvanáct tisíc korun.

Pod státním dohledem pěstují konopí například v Izraeli, podle profesora hebrejské univerzity Lumíra Hanuše, který zkoumá účinky konopí již 40 let, mají v Izraeli skvělé výsledky i v boji proti rakovině. Proto doporučuje, aby i v Česku lidé nechali pěstování a léčbu na odbornících a lékařích. Zároveň ale dodává: „Nejsem pro legalizaci konopí, ale kdyby bylo jeho užívání a pěstování povoleno, a zároveň by byl alkohol a cigarety zakázány, tak by to bylo pro lidstvo zdravější.“

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zdevastovala vědcům pěstírnu konopí

Jako z dílny Pata a Mata působí policejní zásah v Nizozemsku, kde tamější muži zákona zničili obří pěstírnu konopí, která už léta sloužila pro experiment....

USA dekriminalizují užívání marihuany

Spojené státy se radikálně odklánějí od dosavadní tvrdě represivní politiky vůči drogám. Federálním žalobcům v 13 státech, kde je povoleno užívání konopí ze...

Výběr článků

Načítám