Hlavní obsah

Lékaři na Bulovce unikátně operují rakovinu, přístroj přinutí nádor zemřít

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyoperovat zhoubný plicní nádor, který byl klasickým způsobem neodstranitelný, se podařilo při unikátní operaci lékařům z fakultní nemocnice na pražské Bulovce. O srpnovém zákroku lékaři informovali v pondělí.

Článek

Lékaři využili novou metodu tzv. ireverzibilní elektroporatizace s přístrojem NanoKnife. Při operaci se nádor přímo neodstraňuje, ale je vystaven elektrickému poli. Nádorové buňky propadají apoptóze, tedy programové smrti, a nádor postupně mizí.

„Elektrické pole v podstatě obalí nádor a způsobí asi po deseti minutách nezvratné porušení buněčných membrán. Velmi zajímavé přitom je, že při výkonu nejsou poškozeny cévy, nervy, mízovod apod. v okolí nádoru. Operace je tak téměř bezkrevná a mini-invazivní,“ uvedl k zákroku přednosta Chirurgické kliniky FN Na Bulovce docent Jan Fanta.

Pacient byl po operaci propuštěn do domácího ošetřování a kontrolní vyšetření měsíc po zákroku ukázalo, že nádor zmizel, konstatovali lékaři.

Operace za použití zmiňovaného přístroje byly již v červenci provedeny v Praze a Plzni u pacientů s nádory jater a slinivky břišní. Lékaři nicméně dodávají, že tento způsob léčby nádorů je prozatím alternativní a je vhodný pro vybrané pacienty. "Metoda se nicméně jeví jako nadějná,“ konstatuje Fanta.

Výhodou metody je i skutečnost, že dochází k rychlému hojení ran a pacienti často mohou opustit nemocnici již následující den po zákroku.

Reklama

Výběr článků

Načítám