Hlavní obsah

ČSSD vyhání Bendu z funkcí, byl odvolán z Rady Ústeckého kraje

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček, Karel Otcovský

Petr Benda, bývalý šéf ústecké ČSSD a přítel Jiřího Paroubka, byl na středečním jednání ústeckého krajského zastupitelstva odvolán z Rady kraje i z Výboru regionální rady Severozápad. Právo o tom informoval náměstek hejtmanky a předseda ústecké soc. dem. Arno Fišera.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Petr Benda

Článek

„Petr Benda byl odvolán z Rady kraje i z Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad,“ sdělil Fišera. Pro odvolání Bendy podle něj hlasovali kromě jediné výjimky všichni zastupitelé. Benda nebyl na jednání přítomen, s Paroubkem vyrazil na návštěvu Šluknovského výběžku.

Bendu rozhodnutí zastupitelstva zaskočilo. „Je to pro mne překvapující informace, něco jako blesk z čistého nebe. Nikdo o tom se mnou nemluvil,“ řekl Právu Benda s tím, že v odpoledních hodinách vydá obsáhlejší prohlášení.

Benda letos přišel o všechny významné funkce. V lednu skončil v čele ústecké ČSSD, byl nahrazen právě Fišerou. V červnu pod hrozbou odvolání rezignoval na post šéfa představenstva Krajské zdravotní, která sdružuje pět největších nemocnic na Ústecku. Politik drží v rukou už jen pozici předsedy okresní soc. dem. na Teplicku.

Mohl by následovat Paroubka

Nad další Bendovou politickou dráhou přitom visí otazník. Hovoří se o tom, že pokud Paroubek opustí ČSSD a přejde do České strany národně socialistické 2005, Benda ho bude následovat.

Na uvolněné místo v Radě Ústeckého kraje byl zvolen zastupitel a ředitel městské policie v Litvínově Martin Klika (ČSSD). Do regionální rady pak zastupitelé zvolili děčínskou soc. dem. Olgu Hrebičkovou. Klika bude mít na starosti sociálně vyloučené lokality.

Této problematice se Klika dlouhodobě věnuje. Má přitom vyhraněné názory. Na svém webu uvádí, že se nestydí za svůj postoj k nepřizpůsobivým občanům. Pochvaluje si program Nulová tolerance, kterým se radnice rozhodla řešit situaci na problematickém sídlišti Janov v Litvínově.

„V praxi jsme ověřili, že Nulová tolerance složená z důsledné represe, prevence a sociální práce je účinná. Nechceme z Janova ghetto a víme, co proto máme dělat,“ uvedl Klika.

Reklama

Výběr článků

Načítám