Hlavní obsah

John podal stížnost na advokátku Kristýny Kočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda vládních Věcí veřejných (VV) Radek John podal v úterý stížnost na advokátku někdejší členky strany Kristýny Kočí. Při dubnové vládní krizi, kterou odstartovala aféra údajného uplácení Kočí a dalšího bývalého člena VV Jaroslava Škárky, prý měla zřejmě porušit zákon proti praní špinavých peněz.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Kristýna Kočí

Článek

John to v pátek oznámil na webu strany a své stránce na sociální síti Facebook. Kočí v reakci zaslané ČTK uvedla, že jde o pokus ji pošpinit.

Předseda VV stížnost podal na Kontrolní radu České advokátní komory. "Překvapila mě mediální vyjádření poslankyně Kočí a její manažerky (Aleny) Maršálkové, která naznačují, že se jejich právní zástupkyně mohla dopustit kárného provinění, či i případně trestného činu," uvedl John na internetové stránce VV.

Kočí v prohlášení napsala, že ona ani její advokátka se nedopustily žádného trestného činu. "Tedy ani daňových úniků, ani porušení zákona o praní špinavých peněz, natož přijetí úplatku," upřesnila Kočí.

Dubnovou krizi ve vládě i uvnitř VV způsobil údajný pokud současného šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty uplatit své spolustraníky Kočí a Škárku. Kočí měla obdržet obálku s 500 000 korunami. Podle Maršálkové vyjádření v tisku obálku otevřela před advokátkou, u níž uvedenou sumu uložila do úschovy.

John: Neměla peníze přijmout

"Pokud platí vyjádření manažerky Maršálkové, tak přijala peníze v rozporu se zákonem proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Advokátka neměla přijmout do úschovy peníze, pokud jí byl znám takový stav věci," uvedl k tomu v pátek John.

"Jsem přesvědčen, že jednání advokátky je o to závažnější, že jim sama radila, jak mají napsat čestné prohlášení, ačkoliv věděla, že údaje jsou v rozporu se skutečností", shrnul důvody své stížnosti John.

Předseda VV v pátek k celé kauze zveřejnil na internetu video, kde ji ze svého pohledu shrnuje. Své stanovisko prý připravil pro členy strany i další zájemce.

"Kroky předsedy VV Radka Johna a dalších členů VV proti mé osobě, mé advokátce chápu jako snahu mě pošpinit, znedůvěryhodnit před kolegy poslanci," napsala v prohlášení Kočí. Bývalá členka VV upozornila, že budou poslanci na schůzi 30. srpna rozhodovat o vydání Bárty k trestnímu stíhání. "S cílem, aby k trestnímu stíhání vydán nebyl," dodala Kočí.

Poslankyně zároveň Bártu vyzvala, aby požádal Sněmovnu o své vydání. "Věřím, že Vít Bárta, stejně jako všichni členové VV, myslí boj s korupcí vážně," uvedla.

Bárta o údajných úplatcích od počátku tvrdil, že se jednalo o půjčky. Policie nyní žádá sněmovnu, aby exministra dopravy a šéfa poslanců VV vydala k policejnímu vyšetřování. Policisté žádají také o vydání Škárky, údajně kvůli tomu, že úplatek oznámil pozdě a část peněz utratil. Kočí a Škárka v době krize opustili VV, k nim se přidal také poslanec Stanislav Huml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám