Hlavní obsah

Za odvoz dítěte z domácího porodu zaplatí záchranka pokutu 100 tisíc

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Precedentní případ českého zdravotnictví rozhodl v pátek brněnský Krajský soud. V případu matky, která si po domácím porodu zavolala na pomoc záchranku, která následně odvezla dítě i matku do nemocnice, totiž ženě i jejímu synkovi přiřkl omluvu a padesát tisíc korun, dohromady tedy pro oba 100 tisíc, jako náhradu nemajetkové újmy od Jihomoravské zdravotnické záchranné služby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle soudu totiž lékař záchranky nedbal přání matky a i přes její odpor rozhodl o převozu do nemocnice dokonce za asistence policie.

K překotnému domácímu porodu došlo loni v únoru v Brně. Matka v noci sama porodila, ale po hodině, kdy dítě bylo stále spojeno s placentou pupeční šňůrou, si na pomoc zavolala záchranáře.

„Porod trval asi 20 minut. Dítě jsem poté usušila, zabalila do ručníků, v bytě se samozřejmě topilo. Porodu byl přítomen i partner, asi po 45 minutách jsme zavolali záchranku, aby přestřihli pupeční šňůru a zkontrolovali stav dítěte,“ prohlásila u soudu devětadvacetiletá matka, která už předtím porodila dvě děti.

Je otázkou, zda přístup zdravotníků k alternativním lidem nebyl snahou je získat pod kontrolu tradičního systému zdravotní péče.
soudce

„Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky,“ dodala matka.

„Soud nemohl přehlédnout, že přístup zdravotníků k celé věci se netýkal toho, zda bylo dítě v ohrožení života, ale toho, že matka nechce na kontrolu do nemocnice. Je otázkou, zda přístup zdravotníků k alternativním lidem nebyl snahou je získat pod kontrolu tradičního systému zdravotní péče. Čeští zdravotníci se stále uchylují k autoritativním postojům,“ vysvětlil verdikt soudce Michal Ryška.

Klíčové svědectví o tom, co se událo oné únorové noci v bytě pavlačového domu jen několik minut od porodnice, kdy v pokoji ležela nahá matka s dítětem a placentou v tratolišti krve, zatímco opodál spala tříletá dcerka a ve vedlejší místnosti se krčili dva psi, mohl vnést světlo zasahující lékař, ten ale již zemřel. Podle zástupce záchranky k jeho smrti přispěl i právě projednávaný případ.

"Lékař mluvil naléhavě, ale byl svědomitý"

„Lékař dítě prohlédl a zajímalo ho, proč i po hodině zůstalo s pupeční šňůrou a placentou mezi nohama rodičky. Na to se mu dostalo odpovědi, že to není jeho starost, jen ať odstřihne pupeční šňůru. Dítě se mu zdálo podchlazené, mluvil sice naléhavě, ale byl vždy velice svědomitý,“ uvedl jeden ze zasahujících záchranářů. „Policisty jsme zavolali, až když nás vykázala matka a otec z bytu. Vypadalo to tam tak, že dítě i rodička byla nahá, v bytě byli dva psi, kteří tam pobíhali,“ prohlásil druhý ze záchranářů.

„Je to právo rodičů, kdy a jak zajistí péči o nezletilého, mohli ho ráno zavézt do nemocnice. Byla omezena osobní svoboda matky i dítěte, navíc i soukromí, neboť tři muži zdravotníci a jeden policista vešli do jejího intimního prostoru, kde se nacházela po porodu,“ argumentovala obhájkyně matky.

„Klient má pykat za to, že jednal svědomitěji, než měl, a že neupřednostnil zájem na momentálním pohodlí matky před záchranou života a zdraví dítěte. Specializované pracoviště dítě neposlalo domů, ale hospitalizovalo, a dokonce i v inkubátoru,“ hájil postup záchranky její advokát a upozornil, že dítě mělo být podchlazené a navíc tak dlouhá doba do přestřižení pupeční šňůry zakládala podezření na možnou ztrátu krve dítěte.

Případ ještě není u konce, záchranka se proti verdiktu na místě odvolala.

Reklama

Výběr článků

Načítám