Hlavní obsah

Bez kuřáků by byl stát ročně o 50 miliard chudší, tvrdí Heger

Podle analýzy ministerstva zdravotnictví Češi na spotřebních daních a dani z přidané hodnoty zaplatí o desítky miliard víc, než kolik celkem stojí jejich léčba. Kuřáci jsou tak podle analýzy ministerstva zdravotnictví přínosem pro státní rozpočet.

Článek

"Za léčení nemocí kuřáků se ročně spotřebuje v systému veřejného zdravotního pojištění asi šest miliard, přínos do státního rozpočtu z té daně za kuřivo je asi 60 miliard," řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger České televizi.

Analýza vychází z toho, že stát vybere na spotřebních daních za tabák 44 miliard, dalších zhruba 16 miliard zaplatí kuřáci na dani z přidané hodnoty. Léčba rakoviny, infarktu a dalších nemocí prý ale stojí pojišťovny jen šest miliard.

"Ta analýza potvrzuje to, co jsem si upřímně řečeno myslel vždycky, že je to pro veřejné rozpočty přínosné, a nikoliv ztrátové. To vůbec neznamená, že bych propagoval kouření," uvedl v reportáži ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Výdaje jsou až 100 miliard, tvrdí lékařka

Lékaři s tím ale nesouhlasí. Podle nich je potřeba připočítat i náklady na léčbu dalších nemocí, jejichž vznik kouření výrazně ovlivňuje. Státu navíc unikají příjmy z daní nemocných a také jim musí vyplácet nemocenské dávky.

Podle vedoucí Centra léčby závislostí na První lékařské fakultě Karlovy univerzity Evy Králíkové ale zdravotnictví zaplatí za to, že tabák na trhu je, 80 až sto miliard.

Náklady na léčbu jsou pak podle Hegerových oponentů mnohem vyšší, jen na operace cév a srdce, které většinou podstupují kuřáci, dají pojišťovny ročně tři miliardy. Léčba rakoviny pak ročně stojí zhruba 20 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám