Hlavní obsah

Bátora je rasista, tvrdí Kalousek a požaduje jeho odchod

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Marek Přibil

Už jen Věci veřejné hájí Ladislava Bátoru v pozici ředitele personálního odboru na ministerstvu školství. Ve středu se kvůli němu na zasedání vlády strhla ostrá diskuse o jeho budoucnosti. Jeho odchod požadoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Bátora

Článek

Ministr se vyslovil pro Bátorův odchod z ministerstva. „Původně jsem myslel, že v souvislosti s panem Bátorou budu zdrženlivý. Ale kdo v souvislosti s jakoukoli národností či barvou pleti používá slovo rasa, tak je prostě rasista,“ řekl ve středu Právu Kalousek.

Kalouskovi vadí nejen Bátorovy výroky na adresu homosexuálů, ale i jeho rasistické názory. Dokonce ho na jednání vlády podle serveru parlamentnilisty.cz označil za starého fašouna. Bátora v médiích mluví například o „žluté rase“.

Kalousek připomněl, že exekutivu netvoří jen ministři, ale i náměstci a ředitelé odborů, takže šéf odboru Bátora svými výroky poškozuje pověst celé vlády.

Nečas řeší Bátoru s Dobešem

Bátora debaty o své osobě v minulých dnech spustil tím, že se za svou iniciativu  vyslovil proti tomu, aby velvyslanectví podporovala festival Prague Pride. [celá zpráva]

To se nelíbilo premiéru Petr Nečasovi, který se podle ČTK ve středu sešel s Bátorovým nadřízeným, ministrem školství Josefem Dobešem. (VV). Agentura uvedla, že výsledkem jednání je zřejmě to, že Bátora ve funkci zůstane.

Dobeš: je to svědomitý národovec

Ministr Dobeš však ve středu Právu řekl, že svůj postoj k Bátorovi změnit nehodlá. I nadále jej pokládá za „svědomitého národovce“ a z funkce ho neodvolá.

Stínová ministryně ČSSD pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová Nečase za jeho postoj pochválila a současně ho vyzvala, „aby se svou autoritou premiéra zasadil o to, aby pan Bátora ze státní správy definitivně zmizel“. Aktivity Bátory, který ve sněmovních volbách 2006 kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, padají na celou vládu, zdůraznila.

Bátora se těší podpoře Hradu a osobně prezidenta Václava Klause. Proti jeho angažmá na školství se zvedla vlna protestů. Dvacítka senátorů napříč kluby a nevládní organizace poukázaly v otevřených dopisech na Bátorovy názory a vyzvaly premiéra, aby věc řešil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám