Hlavní obsah

Paroubek zakládá novou stranu

Právo, ČTK, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek buduje se svým týmem novou politickou stranu. Ve středu se nechal slyšet, že přípravy skončí nejpozději letos na podzim, kdy by ji mohl představit veřejnosti. Podnětem mu zřejmě bylo „rozčarování současnou politikou ČSSD“, jak sám uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

O úmyslu bývalého šéfa sociální demokracie přidat se k národním socialistům, nebo založit stranu vlastní, se spekulovalo již dříve, Paroubek to ale dosud nikdy nepotvrdil.

Současný řadový poslanec ČSSD se o potřebě dokončit programové, organizační i personální přípravy nové strany levého středu zmínil i na svém webu www.vasevec.cz, jehož uvedení do provozu finančně podpořila právě domovská ČSSD.

O podrobnostech týkajících se nového subjektu nechtěl ještě Paroubek hovořit, neprozradil ani název nové strany. Uvedl jen, že její program nepíše sám, a zdůraznil, že nejpozdější termín dokončení příprav nového politického subjektu je podzim.

Paroubek by měl odejít ze Sněmovny, vyzývá Sobotka

Velké nadšení expremiér svým prohlášením nevzbudil v řadách sociálních demokratů, které ještě před rokem vedl do vítězných voleb, byť mu znovuobsazení premiérského křesla nezajistily.

Podle jeho nástupce Bohuslava Sobotky by se měl v případě odchodu do jiné politické strany vzdát svého mandátu. „Pokud o své vůli vstoupí do jiné politické strany, měl by vrátit soc. dem. poslanecký mandát, který za ni získal ve volbách,“ řekl Sobotka Právu. Poukázal na to, že právě Paroubek v minulosti velmi tvrdě kritizoval přeběhlictví. „Těžko může naplňovat praxi, kterou sám v minulosti kritizoval,“ soudí Sobotka.

K Paroubkovu odchodu z ČSSD přitom stranický lídr nevidí důvod. „Osobně nevidím žádný důvod, proč by měl ze soc. dem. odcházet,“ řekl Sobotka. Připomněl, že Paroubek byl v listopadu roku 1989 u znovuobnovení ČSSD a za tuto stranu se také stal premiérem.

Paroubek poslouží pravici, míní Hašek

Podle prvního místopředsedy soc. dem. Michala Haška nemá Paroubek k odchodu do jiné strany programové ani věcné důvody. Vidí přitom prostor s Paroubkem o jeho kroku ještě jednat. „Je škoda, že s novým vedením soc. dem. nenašel společnou cestu, ale stále vidím možnost k jednání,“ soudí Hašek.

Paroubek by podle druhého muže ČSSD přestupem do jiné partaje nahrál pravici. „Případné drolení levice nepovažuji za rozumné ani šťastné, nahrává to pouze pravici, to by mě od Jiřího Paroubka zarazilo a mrzelo,“ poznamenal Hašek.

"A všechny černé duše ať si vezme s sebou"

Expředseda ČSSD je poslancem za Ústecký kraj. Šéfa krajské soc. dem. Arna Fišeru odchod do jiné strany nepřekvapuje. „Naznačování o odchodu pana Paroubka, který vidí vzor v Napoleonovi, už bylo více, takže mě to nepřekvapuje,“ řekl Fišera Právu. Oslavu prý ústecká ČSSD nechystá.

„Oslavu kvůli odchodu pana Paroubka nechystáme, ostatně, v posledním roce dle stanov stranicky nepracuje. Pokud skutečně z ČSSD odejde, budu rád, když s sebou vezme i všechny černé duše, o kterých stále mluví a ví o nich jenom sám,“ prohlásil Fišera, který považuje za chybu, že byl Paroubek premiérem.

„Považuji za selhání vnitřních mechanismů nejsilnějších politických stran, že se pan Paroubek a pan Topolánek stali premiéry. Politiku dohnali do šílené úrovně, dodnes na to doplácíme,“ uvedl.

Poslanec soc. dem. Jiří Šlégr, který má k Paroubkovi blízko, na dotaz Práva uvedl, že s expředsedou jeho plány v politice probere. „Určitě s ním na toto téma budu hovořit,“ prohlásil Šlégr. Další Paroubkův spojenec, exšéf ústecké ČSSD Petr Benda, pro Právo uvedl, že se na přípravách strany „přímo nepodílí“.  Nevyloučil ale, že bude následovat Paroubka, pokud zamíří do nových politických vod. „Nic není vyloučené,“ sdělil Benda, kterému také vadí současná politika ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám