Hlavní obsah

Tisíce Čechů varuje na dovolené před nebezpečím Drozd

Právo, Jan Rovenský

Je středa, 2. února 2011. V Egyptě již týden zuří demonstrace za odstoupení prezidenta Husního Mubaraka. Na káhirském náměstí Tahrír se střílí. V nepřehledné a potenciálně nebezpečné situaci se ocitají tisíce turistů včetně českých. Některým z našich ale v mobilu pípne spásná esemeska: „K opuštění Egypta lze využít slovenský speciál 3. 2. let Bratislava–Káhira–Hurghada–Bratislava. V případě zájmu kontaktujte okamžitě číslo +20123989674.“ Lidé, kteří se před odjezdem zaregistrovali v rámci Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, najednou poznali, jak udělali dobře.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tzv. projekt Drozd provozovaný ministerstvem zahraničí (MZV) funguje již druhým rokem a dosud se do něj registrovali čeští občané téměř 13tisíckrát. Díky němu by tak mohly tisíce Čechů dostat v případě nouze hromadné zprávy varující před vážným nebezpečím či ohrožením života.

„Aktuálně je v systému registrováno 1393 cestovatelů, kteří míří do 130 zemí. Nejvíce registrací je od lidí mířících do Egypta, Turecka, Tuniska, USA, Gruzie, Japonska, Řecka, Indonésie a do Saúdské Arábie,“ sdělil Právu mluvčí MZV Vít Kolář.

Při nedávném vražedném střílení v Norsku naopak Drozd využit nebyl, jelikož se do systému nikdo nepřihlásil – prostě si nikdo nemyslel, že by k podobné situaci mohlo v této severské zemi dojít.

Nejen batůžkáři

Systém podle údajů MZV využívají spíše lidé cestující na vlastní pěst a Češi, kteří v zahraničí dlouhodobě žijí kvůli práci či studiu. Nejvíce je o Drozd zájem během turistické sezóny.

„Po nedávných událostech na Blízkém východě a v severní Africe nicméně vzrost počet občanů, kteří se registrují i v případě, že cestují organizovaně s cestovní kanceláří,“ dodal Kolář.

Systém například po pumových útocích v Pákistánu v listopadu 2009 vyzval cestovatele, aby kontaktovali své rodiny, loni varoval Čechy před nebezpečím tsunami v jižní Asii, po zemětřesení na jihu Austrálie byl rozeslán e-mail s kontaktem na generální konzulát v Sydney.

„Letos byl systém využit zejména během nepokojů v severní Africe a na Blízkém východě, kdy MZV doporučovalo cestovatelům, aby dbali zvýšené opatrnosti a vyhýbali se veřejným shromážděním v centru velkých měst, nebo je informovalo o vyhlášeném zákazu vycházení,“ uvedl dále Kolář.

Provoz systému stojí ministerstvo měsíčně 7188 korun. Záznamy o cestovatelích udržuje jen po dobu trvání cesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám