Hlavní obsah

Silný vichr zavál do Čech mořského racka

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezvěrov

Překvapení čekalo na ornitology v Bezvěrově na Karlovarsku, kam je místní obyvatelé přivolali kvůli poraněnému rackovi. Nešlo totiž o běžný druh vyskytující se ve vnitrozemí, ale o racka mořského.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Poraněného racka mořského nyní čeká několikadenní rekonvalescence.

Článek

„Jediným vysvětlením je, že ho k nám zavál silný bouřkový vítr. Je to mládě, které ještě není rozlétané. Zřejmě se dostalo do bouřkového mraku a připlachtilo po větru,“ řekl vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Pták má pohmožděné křídlo a nedaří se mu vzlétnout. „Lidé ho našli u rybníčka na návsi nedaleko televizního vysílače. Předpokládáme, že ve větru narazil do některého z kotvících lan stožáru,“ pokračoval Makoň.

Racka nyní čeká několikadenní rekonvalescence. „Problém je v potravě, protože nechce žrát sladkovodní ryby,“ dodal Makoň.

Racek mořský se v České republice vyskytuje velmi vzácně. „Občas se sem zatoulá na podzim,“ uzavřel Makoň. Od ostatních racků se liší tím, že občas útočí i na jiné ptáky až do velikosti kachny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám