Hlavní obsah

Koaliční dodatek podepsán, Nečasova vláda pokračuje

Právo, Novinky, rsk, jas
Praha
Aktualizováno

Lídři stran vládní koalice ve čtvrtek odpoledne podepsali koaliční dodatek, kabinet Petra Nečase bude tedy vládnout dál. Učitelé dostanou přidány čtyři miliardy, jak bylo slíbeno, finance na dopravní infrastrukturu budou také navýšeny, o částce bude ještě vláda jednat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference šéfů koaličních stran: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„Můžu říci, že jsme dotáhli tato jednání do konce a předsedové všech tří koaličních stran tento dodatek podepsali a schválili,“ řekl po jednání premiér Petr Nečas (ODS).

Premiér uvedl, že dodatek má tři části, programovou, procedurální a personální. „Co se týče programové části, tak jsme si kodifikovali v písemné podobě naše politické dohody,“ uvedl Nečas s tím, že se to týká důchodové a zdravotní reformy i justičního systému, veřejné správy či protikorupční strategie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference šéfů koaličních stran: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Nečas u procedurální části zdůraznil, že šlo o potvrzení toho, že koalice v důležitých věcech bude hlasovat jednotně. "Nebudeme stavět vládu založenou na přeběhlících či dalších poslancích,“ ujistil.

Vláda také spojí žádost o důvěru se zákonem o dani s příjmů, v něm bude obsažena i loterijní daň. Koalice tento krok avizovala už dříve. Zákon by měl být předložen ještě v létě.

Lídři koalice se také dohodli na vzniku pracovní skupiny pro veřejné finance, která provede revizi programového prohlášení vlády a zhodnotí, zda všechny závazky jsou reálné.

Peake bude místopředsedkyně vlády

Do vlády zamíří místopředsedkyně VV Karolína Peake. Dostane post místopředsedkyně vlády a povede Legislativní radu vlády. Podle svých slov má být jmenována v pátek.

Dopoledne rezignoval ministr dopravy Radek Šmerda, kterého chtějí VV nahradit svým straníkem. Podle informací Práva jde o volebního manažera strany, devětadvacetiletého Pavla Dobeše. Šmerdovu demisi přijal i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Nečas ale jméno nepotvrdil s tím, že s nominovaným kandidátem stále jedná.

Foto: René Volfík, ČTK

Pavel Dobeš

Předseda VV Radek John také nepřímo připustil, že strana vzdala požadavek na odchod některých ministrů z vlády. Požadovala odchod například ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS). "Přijali jsme tezi, že každá strana si ručí za své ministry," řekl John.

Peake podotkla, že jsou VV spokojeny pouze částečně. S kompromisem je ale prý spokojena. „Mohlo to ale také dopadnou úplně špatně. Mohl to být dodatek velmi slabý, mohla se také rozpadnout koalice,“ prohlásila.

Radost prý VV mají ze zdanění hazardu i z prosazení nových pravidel pro financování politických stran. „Ustoupili jsme ale například z majetkových přiznání. Je to věc, kterou bychom chtěli dále diskutovat s našimi koaličními partnery,“ přiznala.

„Jsem ráda, že se nám podařilo vybojovat řadu kompetencí. Je tady velmi zajímavé právo veta na zařazení nebo nezařazení bodu na program vlády. Tedy pokud by se ukázalo, že některý zákon by podle mínění LRV zvyšoval korupční potenciál, má vicepremiér právo zavetovat zařazení takového zákona,“ prohlásila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám