Hlavní obsah

Neprávem stíhaná exnáměstkyně Jourová dostane od státu přes 3,6 miliónu

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stát musí zaplatit Věře Jourové 3 627 000 korun za ušlou mzdu způsobenou jejím stíháním. Ministerstvo spravedlnosti se jí musí soukromě i veřejně omluvit, rozhodl ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 2. Požadavku na zaplacení pětimiliónového finančního zadostiučinění za nemajetkovou újmu soud nevyhověl s tím, že byl promlčen.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Eva Jourová

Článek

Někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová byla v říjnu 2006 obviněna z přijímání úplatku v souvislosti s kauzou Budišov. Strávila asi měsíc ve vazbě, její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno.

Jourová se dožadovala omluvy a zaplacení celkem více než 8,7 miliónu korun. Pět miliónů korun podle svého právního zástupce Václava Vlka chtěla za nezákonné omezení svobody v trestním stíhání, psychické problémy, které jí byly způsobeny, zásah do rodinného života a dehonestaci v důsledku medializace případu.

Zaplacení dalších více než 3,7 miliónu korun Jourová požadovala jako náhradu ušlé mzdy.

Jourová: Chtěla jsem morální zadostiučinění

„Pro mě je absolutně nejdůležitější, že se mi bude muset stát omluvit za to, co mi udělal, protože mě nekonečně urazil,“ uvedla v reakci na výrok soudu Jourová.

„Myslím, že tady šlo především o čest, o lidskou důstojnost a úctu k člověku. Mě to velice urazilo, to, co se mi stalo, a proto jsem se chtěla dopídit hlavně tady toho morálního zadostiučinění,“ podotkla bývalá náměstkyně ministra.

„Samozřejmě mám radost i z toho, že soud uznal mé oprávněné nároky na úhradu ušlého zisku, protože já jsem skutečně měla velmi tvrdě vybojované pracovní smlouvy na dva roky a ty mi ze dne na den byly zrušeny kvůli trestnímu stíhání,“ dodala k rozsudku.

Soud Jourové naopak neuznal nárok na požadovaných pět miliónů odškodnění za nemajetkovou újmu. Soudkyně Lucie Šternová přijala námitku ministerstva spravedlnosti, že nárok nebyl uplatněn v zákonné šestiměsíční lhůtě, a je tudíž promlčen.

Právník možná bude chtít pokračovat

Jourová zatím neví, zda bude ve sporu o tuto částku pokračovat. „Musím se poradit s právním zástupcem, on totiž tvrdí, že je potřeba prolomit právě tu šestiměsíční promlčecí lhůtu v zákoně 82 z roku 1998, takže je možné, že on bude chtít pokračovat tady v té části,“ uvedla Jourová. Podle svých slov se sice „nemusí nutně dostat do učebnic“, bude ale respektovat názor svého advokáta.

Policie v minulosti vinila Jourovou z toho, že přijala od starosty Budišova Ladislava Péti dvoumiliónový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. V létě 2008 však Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9 její stíhání zastavilo s tím, že se skutek, pro který byla obviněna, nestal. Rozhodnutí pak potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám