Hlavní obsah

Svrhli jsme komunismus, teď je na řadě korupční režim, vyzývá nová iniciativa

Právo, luk

Neplnění předvolebních slibů politických stran a množící se korupční skandály vyvolávají čím dál radikálnější reakce. Nejnovější iniciativa pod názvem Veřejnost proti korupci vidí současný režim podobně jako ten před listopadem 1989.

Foto: Profimedia.cz

Půjdou lidé znovu do ulic?

Článek

„Došli jsme k přesvědčení, že korupce v naší zemi není jednotlivé selhání lidského faktoru. Korupce je něco, co je vrostlé do politického systému v naší zemi jako jeho bytostná součást,“ uvedl dramaturg Jan Štern na čtvrteční tiskové konferenci.

Manifest sdružení má nyní dvě stě signatářů. Mezi nimi jsou politolog Jiří Pehe, bývalí politici Unie svobody Jan Ruml, Hana Marvanová či Václav Krása, režiséři Fero Fenič, Olga Sommerová, Břetislav Rychlík a Helena Třeštíková, herci Táňa Fischerová, Tomáš Hanák či Jan Kraus, filozof Erazim Kohák, teolog Tomáš Halík, výtvarník Jiří David, písničkáři Jan Burian a Jaroslav Hutka, bývalá šéfka Akademie věd Helena Illnerová nebo romský aktivista Karel Holomek.

Sdružení zveřejnilo patnáctibodový seznam nutných změn. Mezi nimi je zpřísnění financování stran, zavedení majetkových přiznání, zrušení anonymních akcií či posílení možnosti zabavovat majetek získaný trestnou činností.

Politické strany se podle manifestu proměnily v komerční organizace obchodující s vlivem. „Soupeření některých vlivných mafiánsko-podnikatelských skupin v politice paralyzuje politický život i fungování státních institucí,“ píše se v prohlášení.

Pište politikům

„Společnost dává politické reprezentaci jednu z posledních šancí vypořádat se civilizovaným způsobem s korupčním systémem. Tak jako tady byl komunistický režim v roce 1989 a svrhli jsme ho, tak teď je tady korupční režim v mnohém podobný a my ho zase svrhneme. Věřte nám, že jo. Demokratickým způsobem, ale budou pryč, nezůstanou tu,“ uvedl Štern.

Jak poznamenal, za výzvou stojí řada někdejších signatářů petice Několik vět z roku 1989.

Iniciativa chce oslovit politiky, pořádat diskuse, happeningy a demonstrace.

Kromě manifestu Veřejnost proti korupci ve čtvrtek odstartoval také projekt pod názvem Napište jim, který podporuje rovněž Tomáš Hanák či jeho kolegové herci Jiří Macháček a Nela Boudová či režisér Václav Marhoul. Jde o internetový portál, na němž voliči snadno najdou svého poslance či senátora a budou mu moci napsat. Server bude čtvrtletně vyhodnocovat ochotu politiků komunikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám