Hlavní obsah

Hrozí sucho, jaro odneslo tající sníh

Na mnoha místech republiky zřetelně ubývá voda ve studních. Příčinou je podle meteorologů nečekaně teplé jaro, které jako by vyskočilo rovnou ze zimy a vzalo s sebou rychle tající sníh. Někde, třeba na jihu Moravy, však vody pod zemí naopak po povodních přibylo. Nejpostiženější oblasti jsou na jihozápadě a severovýchodě Čech a v části Vysočiny.

Foto: Profimedia.cz

Studny tady mají méně vody, než je obvyklé.

Článek

Potvrdil to i pokles vodní hladiny v řadě kontrolních vrtů napříč republikou letos v dubnu.

„Studny tady mají o třetinu až polovinu méně vody, než je obvyklé,“ popsal současnou situaci na Krušnohorsku zastupitel zdejší obce Šindelová Rudolf Kovařík. „Lidé teď šetří a přemýšlejí, co a kdy vůbec zalijí,“ doplnil zastupitel.

Kovařík, který zároveň pracuje jako pozorovatel plzeňského hydrometeorologického ústavu, už před několika dny upozornil na to, že regionu hrozí sucho. „Srážky byly minimální, chybí totiž dopršet zhruba tak 300 litrů vody na metr čtvereční,“ vysvětlil Kovařík.

Sucho je v naší oblasti evidentní. Máme ale silné podzemní zdroje, takže vody ve studních je alespoň prozatím dostatek
starosta šumavského Zdíkova Zdeněk Kantořík.

Úbytek spodní vody ve východních Čechách zaznamenala květnová měření pracovníků Hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Hodnoty naměřené ve zkušebních vrtech představují v poměru výraznou odchylku směrem dolů.

„Ve zhruba devadesáti procentech případů byly dříve naměřené hodnoty hladiny spodní vody, které se nyní mnohde blíží k minimu, vyšší než dnes. Jde přitom o období, kdy obvykle bývají kulminace až maxima. Nyní se někde naopak blížíme k minimu,“ upřesnil ředitel královéhradeckého Hydrometeorologického ústavu Zdeněk Šiftař.

„Sucho je v naší oblasti evidentní. Máme ale silné podzemní zdroje, takže vody ve studních je alespoň prozatím dostatek,“ řekl Právu starosta šumavského Zdíkova Zdeněk Kantořík.

Jen sucho za to nemůže

Nedostatek vody ve studních mají například lidé v Semčicích na Mladoboleslavsku. Část obce je sice napojena na vodovod, ale mnozí jsou stále závislí na vlastních studnách.

„Nejsou úplně bez vody, ale je třeba, aby lidé regulovali spotřebu, a musí se omezovat. Když je nejhůř, tak si vypomáhají od těch, kteří jsou napojeni na vodovod,“ řekl Právu místostarosta Semčic Jiří Čejka.

V této oblasti je podle něj velmi nízká hladina spodních vod. „Máme deficit asi 1,5 metru pod normálem, který tu byl tak před 25 lety. Je to dané zásahy do krajiny, odlesňováním, takže krajina není schopna zadržovat více vody, která rychle odtéká a nevsakuje se,“ dodal Čejka.

Někde sice došlo k mírnému poklesu hladiny ve srovnání s normálem, ale nikoliv takovému, že by to lidé nějak výrazněji pocítili. „Sama čerpám vodu ze studny a žádnou změnu proti stejnému ročnímu období nepociťuji,“ potvrdila starostka Dvora Králové nad Labem Edita Vaňková.

Na některých místech, jako ve středních či západních Čechách, jde přitom o dlouhodobý problém.

To je i případ lidí v Druztové na Plzeňsku. „Že by někomu vysychala studna, tak to si toto jaro zatím nikdo nestěžoval,“ řekl Právu starosta Druztové Roman Kohout (ODS). Nic to prý ale nemění na tom, že vody ve zdejších studních je podstatně méně než před pěti šesti lety. V některých případech se výška vodního sloupce smrskla ze dvou metrů na pouhých třicet centimetrů.

Jinde ale vody přibylo

Srážkový deficit považovaný meteorology prakticky od února za abnormální, naštěstí zatím postihl především jen místní lokality. V jiných částech, jako například na Břeclavsku, spodní voda naopak stoupá. A už tam mají i dva nové rybníky.

„S vodou zatím problémy nemáme. Od poslední povodně mám ve sklepě pod garáží studnu na zalévání zahrady,“ řekl Právu Květoslav Vlha z Břeclavi. I nedávné geologické průzkumy lokality se zahradami ve Staré Břeclavi potvrdilo spodní vodu dokonce až 0,7 metru pod úrovní terénu. „Po loňských vydatných srážkách se vytvořily dostatečné zásoby, hladina spodní vody stoupla,“ sdělil brněnský hydrometeorolog Pavel Hrubý.

Vysokou hladinu podzemních vod registrují ale i ve středních Čechách na Mělnicku. „Hladina podzemních vod se tu zvedla zhruba o pět metrů,“ uvedla mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám