Hlavní obsah

Sloní sameček se v ostravské zoo pere o život

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Stále v ohrožení života zůstává první živě narozené české slůně. Sloní sameček z ostravské zoologické zahrady, kterého čtrnáctiletá slonice Vishesh porodila letos 11. března, se doslova pere o život. Jeho první krůčky totiž doprovází komplikace, kterým sloní kluk i jeho ošetřovatelé zatím odolávají.

Článek

Sameček totiž pořád nepřibírá na váze a poslední tři dny pil z máminých struků jen pár sekund denně a některé přikrmování zcela odmítal.

„Dnes se však situace trošku zlepšila a dá se říci, že jeho stav je stabilizovaný. Po třech dnech, kdy přijímal mléko od své matky jen ve velmi krátkých intervalech a některé krmení vůbec, opět tráví u máminých struků výrazně delší dobu. Jako jedno z možných vysvětlení se nabízí skutečnost, že Vishesh měnila jednu ze svých stoliček, která jí včera ráno vypadla,“ sdělil ve středu odpoledne ředitel ostravské zoo Petr Čolas s tím, že proces výměny zubů může být u slonů bolestivý.

„Proto si myslíme, že právě tato výměna stoličky mohla být u sloní matky příčinou její zvýšené nervozity a snížené tvorby mléka v uplynulých několika dnech. Zda je to skutečnost či jen zbožné přání všech lidí, kteří se o mládě společně starají, ukážou až následující dny. Zároveň situace kolem sloního samečka se stále mění. Co platilo před pár hodinami, zanedlouho už nemusí platit,“ zdůraznil ředitel a dodal, že jakékoliv spekulace o tom, že matka týrá slůně hlady, jsou úplným nesmyslem.

Přikrmují ho speciálně vyvinutým sloním sunarem 

Kromě toho, že téměř dvouměsíční sloní kluk již včera většinou pravidelně pil mléko od své matky, je také stále dokrmován ve dne i v noci ošetřovateli speciální náhražkou sloního mléka, která je vyráběna na zakázku.

„Vyzkoušeli ji pracovníci i v jiných evropských zoologických zahradách. Neznamená to však, že naše slůně bude schopné si z ní vzít vše potřebné. Každé mládě je jiné a zároveň žádná náhražka nemůže nikdy nahradit skutečné mateřské mléko. I nadále se budeme maximálně snažit, aby přežil, avšak nejsme všemocní, bohužel,“ zkonstatoval Čolas.

Zoo stále doufá, že se samečkovi podaří napít se i od své tety, slonice Johti, která před necelým měsícem porodila sloní holčičku a mléka má na rozdíl od Vishesh dostatek. „Mohla by uživit obě slůňata bez problémů. Bohužel však sloní kluk zatím kvůli své malé výšce na vemínka Johti nedokáže dosáhnout,“ upřesnil ředitel a dodal, že stav malé samičky je zatím stále nadějný. „Je vitální, aktivní a její odchov dosud probíhá bez podstatných komplikací.“

Sloní pavilón zatím zůstává pro veřejnost uzavřený, avšak zoo do něj postupně zkouší vpouštět menší skupiny návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám