Hlavní obsah

Starosta Klášterce přerušil pokus o sesazení a odjel na policii

Právo, Šárka Tonarová, Jiří Ovčáček

Nečekanou dohru mělo čtvrteční zasedání zastupitelstva v Klášterci nad Ohří. Jednání skončilo rozkolem v pestrobarevné koalici a oznámením starosty, že se zřejmě stal terčem pomluvy ohledně uplácení.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Dr. Edvarda Beneše v Klášterci nad Ohří

Článek

Starosta Jan Houška (nestraník, dříve ODS), kterého se spolu s jeho zástupcem Stanislavem Stehlíkem (nestraník, dříve TOP 09) pokusila část koalice z ČSSD a KSČM za pomoci opozice na jednání odvolat z funkce, zastupitele překvapil: přerušil jednání a odešel. Vysvětlil to tím, že musí na policii v neodkladné záležitosti.

„Právě přijíždím před okresní ředitelství policie podat trestní oznámení na člověka, který mě obvinil z úplatkářství. Nejsem žádný šupák, abych rozdával úplatky, takže na to musím reagovat. Nechci na sobě nechat tu špínu. Podle mého může takové nařčení očernit celé město, takže jsem měl dobrý a zákonný důvod jednání přerušit,“ řekl Houška Právu.

V těsné dvanáctičlenné koalici sedí ODS, soc. dem., KSČM, dva poslanci, kteří kandidovali za TOP 09, ale ze strany vystoupili, a Nezávislí demokraté.

Pro stav, který včera nastal, má prý Houška právní výklad ministerstva vnitra.

Podle něj je jednání přerušeno až do chvíle, kdy starosta oznámí jeho pokračování. Cokoliv dalšího se bude dít, nelze považovat za řádnou schůzi, a to včetně případných závěrů. Reagoval tak na informaci, že se zastupitelé chtějí sejít ještě odpoledne a jednat dál.

Dohoda ČSSD s komunisty?

Na koho podává trestní oznámení, nechtěl starosta upřesnit s tím, že k tématu se vyjádří až po Velikonocích. Jménem, které se pravděpodobně objeví na oznámení, by mohlo být jméno Václava Homolky (KSČM), kvůli kterému se Houška před několika týdny vzdal členství v ODS.

Vedení ODS totiž vyzvalo své členy, aby ukončili spolupráci s komunisty v obcích. A protože je Houška nepřesvědčil, že na malém městě s mnoha stranami s malým počtem mandátů jiná koalice ustanovit nešla, zahodil legitimaci ODS. „Byla to největší oběť, jakou jsem přinesl,“ tvrdí.

Homolka jednoznačně nepopřel, že má v pokusu o odvolání vedení prsty. „Zastupitelé dospěli k názoru, že je potřeba změnit vedení, které nekomunikuje. Ve městě se musí dělat a já s tím souhlasím,“ uvedl.

Připustil také, že se do komunální politiky promítla „velká“ politika, tedy stranické zájmy významných partají. „Zazněl stranický úkol se mě zbavit. A stabilita koalice se rozkolísala,“ řekl Právu. K přerušení jednání neměl podle něj starosta legální nárok.

Zdroj Práva ze soc. dem. tvrdí, že za pokusem o radniční puč stojí skutečně Homolka. „Senátor Homolka nabídl předsedovi místní organizace soc. dem. Stanislavu Pechoušovi funkci starosty. Pechouš to ale nemá projednané s nadřízenými stranickými orgány,“ uvedl zdroj.

V Klášterci neměly podzimní volby vítěze. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu získalo po třech mandátech pět stran, a to Strana zdraví, sportu, prosperity, ČSSD, Za Klášterec lepší, KSČM a ODS. Dvě křesla získala TOP 09, po jednom Volte Pravý blok, Nezávislí demokraté, Věci veřejné a SNK Evropští demokraté.

Za rozkolem koalice stojí osobní spory. Při roztříštěnosti mandátů nebylo snadné posbírat těsnou většinu. Řešení nabízel návrh odložit osobní nechuti k jednání a zájem vést město z pozice patnáctičlenné většiny z pěti stran se třemi mandáty, který neúspěšně prosazoval Miroslav Řebíček ze Strany zdraví, sportu, prosperity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám