Hlavní obsah

Situace v ČR směřuje špatným směrem, míní polovina Čechů

Novinky, jas

Bezmála polovina lidí (48 procent) se domnívá, že vývoj v České republice se vyvíjí nesprávným směrem. Aktuální nálada veřejnosti je podobná jako na podzim roku 2009, kdy Ústavní soud odložil předčasné volby, respektive v údobí před volbami v roce 2010, kdy končila mnohaměsíční předvolební kampaň. Plyne to z výzkumu společnosti STEM.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojenost vyjadřují lidé všech věkových skupin.

Článek

Správný vývoj má společnost podle 16 procent dotázaných, zatímco "nijaké" směřování konstatuje 36 procent respondentů.

Náhled na situaci se výrazně liší i podle politických preferencí dotázaných.

"Příznivci opozice volí takřka jen mezi možnostmi 'nesprávným směrem' a 'nesměřuje nikam', mezi příznivci pravice je poměr 'správným směrem' a 'nesprávným směrem' vyrovnaný (TOP 09) nebo dokonce mírně ve prospěch pozitivních odpovědí (stoupenci ODS). Stoupenci třetí vládní strany, Věcí veřejných, se častěji již přiklánějí k názoru, že se situace vyvíjí špatně," konstatuje průzkum.

Vývoj společnosti v ČR (v procentech)
červen 2010leden 2011duben 2011
správným směrem322116
nesprávným směrem354348
nikam333636
Zdroj: STEM

Průzkum poukazuje i na "znepokojivou" skutečnost, že největšími skeptiky ohledně vývoje jsou mladí lidé od 18 do 29 let, mezi nimiž označuje vývoj za správný pouze 13 procent dotázaných. Ještě letos v lednu přitom označovalo vývoj za správný 36 procent dotázaných v této věkové skupině.

Průzkum probíhal ještě před začátkem sporů uvnitř vládní koalice od 31. března do 8. dubna. Zúčastnilo se jej 1286 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám