Hlavní obsah

Nad Prahou se vznášeli dva tyranosauři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neobvyklý pohled na dva obří tyranosaury letící vzduchem vysoko nad O2 arenou se ve čtvrtek naskytl kolemjdoucím v pražských Vysočanech. Dávní predátoři zavěšení na čtyřicetimetrovém laně pod vrtulníkem usedli jeden po druhém na střechu nové nákupní Galerie Harfa, kde doplnili expozici nového Dinoparku. Park s pěti desítkami replik prehistorických tvorů zde bude otevřen 28. dubna.

Článek

"Tyranosauři měří šest metrů a jsou 3,5 metru vysocí. Každý z nich váží 1,5 tuny," řekl ČTK Jiří Machálek ze společnosti Dinoparky. Dělníci z firmy, která atrakci instaluje, obě nestvůry spočívající na kovových podstavcích umístili na speciální betonové desky. Nyní stojí hned za branou do areálu, aby mohli vítat jeho návštěvníky.

Přípravy operace, při níž se na střechu nákupního centra snesly i konstrukční díly lávky, po níž budou lidé chodit nad jejími prosklenými částmi, zabraly několik hodin. Obě repliky dávných gigantů poté byly na svém místě za necelých deset minut.

Vzdušnou operaci sledovalo kromě dělníků a členů ochranky, kteří na střeše vzdorovali silným poryvům větru a prachu zvířenému vrtulí letounu, také pár návštěvníků galerie; ti byli ovšem před prachem a hlukem bezpečně chráněni sklem. Dění na střeše si nenechalo ujít ani pár nájemníků nejvyšších pater okolních domů, kteří si již musejí zvykat na blízké sousedství prehistorických příšer.

Modely tyranosaurů vznikly v dílnách Dinoparku v Plzni, na parkoviště před O2 arenou je přivezli nákladními auty. Na střechu nešly přepravit jinak než letecky. "Vrtulník jsme museli použít proto, že velcí tyranosauři by vnitřkem galerie neprošli a na jejich instalování doprostřed střechy nedosáhne žádný jeřáb," uvedl Machálek. Zubatí obři přiletěli bez dolních končetin, které jim budou muset být později přidělány. Oba robotické modely budou pohyblivé, jejich pohyby budou poháněny vzduchotechnikou.

Nový Dinopark je pátou atrakcí svého druhu, kterou jeho vlastníci v ČR a na Slovensku provozují - již otevřeli parky v Plzni, Vyškově, Ostravě a Bratislavě. Vstupné do nového Dinoparku bude pro dospělé 150 korun a pro děti 100 korun.

V ceně vstupenky je zahrnut i vstup na projekci do speciálního kina, které bude mít na programu 3D snímek Gigantosaurus s příběhem ze života dávných predátorů. "Film včetně hudby a průvodního slova byl vyráběn speciálně pro Dinopark a je promítán pouze zde," uvádějí provozovatelé Dinoparku na svých internetových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám