Hlavní obsah

Operátoři nemají uchovávat údaje o tom, komu a kdy voláte, rozhodl soud

Právo, Novinky, jas, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek zrušil část zákona o elektronických komunikacích, která ukládá operátorům a poskytovatelům internetu uchovávat takzvané provozní a lokalizační údaje o uskutečněné komunikaci. Vyhověl tak stížnosti, kterou loni podalo 51 poslanců v čele s Markem Bendou (ODS).

Foto: Šefr Igor, ČTK

Soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová čte nález Ústavního soudu.

Článek

Operátoři měli na základě zákona z roku 2005 povinnost na vyžádání poskytovat údaje policii a zpravodajským službám. Poslancům vadilo jak uchovávání dat, tak způsob jejich předávání. Ačkoliv si normu vyžádala evropská směrnice, je podle oponentů v rozporu se základními právy EU.

O co jde ve sporných paragrafech
Telefonní operátoři a poskytovatelé internetu musejí nejméně půl roku uchovávat údaje o veškeré telefonní a faxové komunikaci včetně času a čísel volajícího a volaného, dále údaje o textových zprávách, e-mailové komunikaci, návštěvách webových stránek a využívání některých internetových služeb. Nejpozději po roce data musejí sami zlikvidovat.
Zdroj: ČTK

Zrušené ustanovení "nedostatečně, příp. vůbec nestanovuje jasná a detailní pravidla obsahující minimální požadavky na zabezpečení uchovávaných údajů, zejména v podobě zamezení přístupu třetích osob," konstatoval ÚS.

Policisté chtějí data často neopodstatněně

Soudci se pozastavili i nad tím, zda je takovéto plošné a preventivní uchovávání dat nezbytné a efektivní, když připomněl existenci anonymních SIM karet. Pochybnosti u soudu vzbudilo i to, že data uchovávají soukromé společnosti, které je mohou využít i pro své obchodní cíle, marketing či vymáhání pohledávek. "Tato skutečnost se Ústavnímu soudu jeví jako nežádoucí," stojí v usnesení.

O údajích, které již byly vydány policii, budou rozhodovat soudy s přihlédnutím na závažnost trestného činu, kvůli němuž byly vyžádány.

Čeští stěžovatelé našli inspiraci v Německu, kde tamní Ústavní soud podobnou právní úpravu pozastavil. Zároveň rozhodl o likvidaci všech osobních údajů uchovávaných na jejím základě. Podobně se vyslovil i rumunský Ústavní soud.

Původně šlo o nástroj pro boj s terorismem

Doposud platná úprava měla původně sloužit k boji s terorismem. Podle kritiků se z ní stala rutinní pomůcka policejní práce. Vyšetřovatelé prý o údaje žádají zcela automaticky a často neopodstatněně.

Benda v reakci na usnesení soudu uvedl, že rozhodnutí vítá. "Ani evropský boj proti terorismu nesmí vést k nekontrolovatelným zásahům do soukromí lidí," dodal.

Anketa

Vadí vám, že operátoři uchovávají data o vaší komunikaci?
Ano
75,7 %
Ne
17,1 %
Je mi to lhostejné
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11765 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám