Hlavní obsah

Hašek získal titul JUDr na škole v šestitisícové obci na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sotva začal hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) užívat titul JUDr., už tím budí zájem. Právnický titul získal na slovenské škole, která čelí kritice českých akademiků. Právnické fakultě v šestitisícovém Sládkovičovu velí coby děkan slovenský sociální demokrat Mojmír Mamojka (SMER), který byl i konzultant Haškovy rigorózní práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman a kandidát na šéfa ČSSD Michal Hašek

Článek

Informovaly o tom středeční Lidové noviny.

Hašek listu řekl, že rigorózní práci o porovnání postavení družstev v ČR a SR obhájil na konci srpna, zkoušky složil záhy nato a diplom mu pak přišel poštou.

Zástupci tuzemských fakult si podle listu na Fakultu práv Janka Jesenského Vysoké školy ve Sládkovičovu několikrát veřejně stěžovali. Byla mezi nimi i brněnská děkanka Naděžda Rozehnalová, na jejíž fakultě získal Hašek titul magistra práv. Rozehnalové podle deníku vadí, že škola nabízela do druhého stupně studia přijetí i z příbuzných bakalářských oborů, což je podle ní pro právo nepřijatelné. Titul JUDr tak mohli získat i lidé, kteří neměli předchozí právnické vzdělání.

Většina uchazečů je z jiných škol

Fakulta ve Sládkovičovu, které leží u Galanty, vznikla v roce 2005. Má tři fakulty, právnickou, sociálních studií a veřejné správy. Prezentuje se jako soukromá vysoká škola neuniverzitního typu.

Nyní tam podle LN studuje asi 1700 studentů. O titul JUDr jich usiluje asi 200. Pro srovnání: na brněnské právnické fakultě, která má asi 4000 studentů, bylo loni zahájeno 40 rigorózních řízení. Sládkovičovští studenti rigoróza navíc pocházejí z jiných škol, tamní fakulta bude mít první absolventy letos.

Hašek výběr Sládkovičova zdůvodňuje vzdáleností. V Brně studovat nechtěl, aby se vyhnul z podezření z nadržování. Je členem správní rady brněnské Masarykovy univerzity. Olomoucká právnická fakulta začala titul udělovat, až když hejtman studoval, uvedl list. A ta na Slovensku byla další nejbližší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám