Hlavní obsah

Zima podle klimatologů skončila, mrazy Česko potrápily víc než jindy

Klimatologická zima je za námi, a jak meteorologové uvedli, byla spíše chladnější, než je dlouhodobý průměr. Může za to především mrazivý prosinec, teplotní rekordy však padaly i v únoru. Informoval o tom mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Klimatologická zima trvá od prosince a končí závěrem února. V prosinci meteorologové naměřili na území Česka průměrnou teplotu minus 4,6 stupně Celsia. Průměr z let 1971 až 2000 je přitom minus 0,2 stupně. Naopak první letošní měsíc byl teplotně mírně nadprůměrný. Lednová teplota byla v průměru jeden stupeň pod nulou, to je odchylka plus 0,8 stupně od třicetiletého průměru. O měsíc později se průměrná teplota odchýlila podle ČHMÚ od dlouhodobého normálu o minus 1,1 stupně. V únoru klesala rtuť teploměru v průměru na 1,9 stupně pod bod mrazu.

Pokud se zprůměrují odchylky od průměrné teploty za všechny tři měsíce, činí odchylka proti průměru z let 1971 až 2000 minus 1,6 stupně, uvedl Dvořák.

Měsícprůměr 2010/2011 ve stupních Celsiaprůměr 1971 – 2000 ve st. C
Prosinec-4,6-0,2
Leden-1-1,8
Únor-1,9-0,8
Zdroj: ČHMÚ

Nejteplejší dny posledního zimního měsíce byly podle Dvořáka v období mezi 6. a 10. únorem, v celé republice tehdy odchylka od průměru činila plus 2,9 stupně. Další dny byla teplota vzduchu normální, po 20. únoru se ale prudce ochladilo, a to až na více než osm stupňů pod průměr. Nejchladněji bylo v tomto období například v Peci pod Sněžkou, Desné-Souši, Červené u Libavé nebo na Lysé hoře v Beskydech.

Lysá hora se ale může chlubit tím, že v únoru tam nejvíce svítilo slunce. Podle údajů ČHMÚ byla na celém území ČR průměrná délka slunečního svitu 98,9 hodiny, přičemž na Lysé hoře bylo slunce viditelné po dobu 131,4 hodiny. Naopak Plzeňsko na tom bylo z tohoto hlediska nejhůře, například v Kralovicích svítilo 57,5 hodiny, v Plzni 68,7 hodiny a ve Staňkově 72,5 hodiny.

Z pohledu srážek meteorologové únor ještě nevyhodnotili, podle Dvořáka byl ale výrazně suchý. Prosinec a leden se srážkově pohybovaly blízko normálu, vzhledem k malým srážkovým úhrnům v únoru vyjde uplynulá zima zřejmě jako srážkově mírně podprůměrná, dodal Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám