Hlavní obsah

Joch: Moralisté by měli zpochybnit kromě Bátory i exkomunistické ministry

Právo, Jan Rovenský

Poradce premiéra Roman Joch, který má názorově blízko Hradu, v rozhovoru pro Právo uvedl, že mu „útok“ na Bátoru připadal nefér. Připustil však, že Bátora neprojevil dobrý vkus, když kandidoval za krajně pravicovou stranu. Podle něj by však měli moralisté brát v potaz i fakt, že někteří ministři byli v minulosti členy rovněž extremistické KSČ.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiérův poradce Roman Joch

Článek

Jak vnímáte kauzu kolem Ladislava Bátory i to, že se ho zastal prezident Klaus?

V ČR je funkce náměstka politická. Na kauze mě překvapilo, že ministr Dobeš se s koaličními partnery nesnažil post předjednat. Co se týče pana Bátory, tak mně přijde, že útok proti němu byl trochu nefér. Nebyl totiž kritizován za něco, co udělal, nebo za názor, který vyslovil. Hlavní kritika byla, že kandidoval za Národní stranu, a to mi přijde na destrukci osoby trochu málo.

Je ale pravda, že Bátora neměl dobrý vkus, když se rozhodl kandidovat za NS. Strana je problematická, protože se cílevědomě snažila poštvat jedny občany proti druhým. Pokud ale bychom v české politice měli nastavena tak vysoká kritéria a naši moralisté byli vždy takto konzistentní, tedy že kandidatura za NS není košer, tak bychom nemohli mít ministry, kteří kdysi byli členy KSČ.

Předseda vlády Nečas se ohradil proti záměru jmenovat Bátoru náměstkem ministra školství. Vy jste zase premiérovým poradcem a máte k některým Bátorovým názorům blízko, podpořil jste například Akci D.O.S.T. při jejich demonstraci...

Co se týče D.O.S.T., tak nejsem signatářem akce. V některých názorech s Bátorou souhlasím, v jiných ne. On je národní konzervativec, já jsem spíše liberálně orientovaný konzervativec. Je odpůrcem českého členství v EU, já jsem jeho stoupencem.

S premiérem jsme se o Bátorovi nebavili, neptal se mě na můj názor. Předseda vlády má ale pravdu, že post náměstků je politický post a že by měla o tom existovat širší dohoda koaličních stran.

Nepřímo tedy říkáte, že šlo o chybu ministra Dobeše a že celé kauze dala vzniknout jeho politická neohrabanost?

Nevím, zda lze stoprocentně říci, že to byla jeho chyba, ale bývalo by bylo více žádoucí a politicky i prozíravější, aby obsazení předjednal. A to nejde o pana Bátoru, ale o jakéhokoli náměstka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám