Hlavní obsah

Rozdal jsem stotisícové odměny a nestydím se za to, řekl Bárta

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy a místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta se v rozhovoru pro Právo zastal svého stranického kolegy, šéfa rezortu školství Josefa Dobeše v kauze stotisícových odměn pro ředitelku jeho kabinetu Janu Machálkovou. Hovořil také o dopadech chystaného zvýšení DPH.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Ekonomičtí ministři se shodli, že děti si budou moci o procento snížit sociální pojištění a peníze dát rodičům na důchod. Jak to bude vypadat?

Pro Věci veřejné (VV) bylo od začátku důležité, aby důchodový systém zohledňoval výchovu dětí jakožto budoucích daňových poplatníků. Mezigenerační solidaritu například vyjadřuje to, že pokud někdo bude brát 23 tisíc měsíčně, tak může jedno procento ze svého sociálního pojištění odvést na přilepšení na důchod svých rodičů. To vyjde zhruba na 2800 Kč ročně, když bude mít rodina dvě děti, tak to bude skoro šest tisíc.

Jak se to odrazí na platu zaměstnance?

Zůstane stejný, jelikož procento se odvádí ze sociálního pojištění zaměstnavatele, nikoli z peněz, které zaměstnanec dostává. Je tedy výhodné to udělat.

Rozhodli jste se také zvednout DPH už letos. Proč?

Když o 10 procent zvednete DPH, tak rozhodně neplatí, že se o 10 procent zvednou ceny. Na podzim je nejdramatičtější cenotvorba z hlediska veřejné poptávky. A jde o nejpříznivější období pro to, aby ve zvýšené poptávce byl růst cen co nejmenší.

Chci zdůraznit, že všechny peníze ze zvýšené DPH půjdou na důchody. Navíc jsme se shodli, že pokud dopady pro rodiny s dětmi a důchodce by byly větší, než předpokládaných 500 Kč, pak by valorizace pro obě skupiny byla větší. Pokud by se ceny zvýšily nad očekávání, tak v tom rodiny s dětmi a důchodce nenecháme.

U DPH vznikly také otázky kvůli základním potravinám, které zůstanou na 10 procentech. Už máte jasno, co bude patřit mezi ryby či zda zpracovaný salát je ještě zelenina?

Kolem důchodové reformy nás bude čekat mnoho debat a musíme ošetřit řadu detailů. Těmi se budeme zabývat nyní, abychom si řekli, že jde o všechny ryby a o všechnu zeleninu, ale v momentě, kdy se na zeleninu sáhne, nakrájí se a přidá se kuřecí maso, tak se to bude prodávat jako ceasar salát a ten už bude ve 20procentní sazbě.

Pro občany je důležité, že balíček je vymyšlen tak, že se mohou nasnídat, naobědvat i navečeřet za 10procentní sazbu DPH. A bude to zdravé, což pro čtvrtý nejotylejší národ v Evropě není nepodstatné.

Pojďme k politice. Zatímco jste nebyl v ČR, tak váš ministr školství Josef Dobeš čelil několika kauzám – stotisícovým odměnám pro ředitelku svého kabinetu Janu Machálkovou, z Ladislava Bátory udělal poradce, psalo se o sledování e-mailů podřízených. Co vy na to?

Jsem přesvědčen o tom, že jde o nepodložená obvinění.

Sto tisíc pro Machálkovou a Bátora jako poradce jsou zcela konkrétní věci.

Pokud každý ministr na svém úřadě škrtá a na konci roku mu zbudou peníze na odměny, tak ty peníze má vrátit Kalouskovi?

Ale jiným úředníkům se deset procent škrtlo, a to bez jakékoliv kompenzace.

Co vím, tak odměnu dostal člověk, který se velmi intenzívně podílel na seškrtání zaměstnanců i počtu úvazků, což jeho předchůdci nezvládli. Nevidím nic špatného na tom, že klíčoví lidé, kteří pomáhají dávat úřad dohromady, dostanou stotisícovou odměnu.

Sám jsem dal sto tisíc před deseti dny úředníkovi, který odmítl přijmout stotisícový úplatek. Stotisícové odměny jsem rozdával už dřív a není to věc, za kterou se stydím. Jestliže chci, aby úředníci bojovali s kmotry a byli neúplatní, tak je musím adekvátně ohodnotit. Když mi na konci roku zbudou peníze, které si nepřevedu, a vím, že v dalším roce budu mít výrazně méně peněz na odměny, tak si svým způsobem předplatím úředníka dopředu.

A udělal byste si z člověka, který kandidoval za extremistickou Národní stranu (NS) ve volbách, svého poradce?

Bátoru neznám, nic o něm nevím. Ale vím, že byly hlasy, že si nemám brát jako svého poradce ekoteroristu Patrika. Ale ono se to vyplatilo.

Jak se školství vyplatí Bátora, jenž brojil proti sexuální příručce či kandidoval za NS?

Nejsem ministr školství a nepotřebuji to vysvětlovat. Každý ministr má právo si sestavit poradce i velmi nelogicky, pokud za tím má hlubší cíl. A pan Dobeš za tím určitě nějaký hlubší cíl má. Kdy a jak bude moci ukázat, že to bylo správné, vyžaduje čas. Ale přijde mi absurdní stavět kauzy na tom, koho si ministr vezme za svého poradce. A údajné sledování e-mailů považuji za naprostou hloupost.

A co 70 tisíc za oficiální fotografie? Neotřásly kauzy Dobešovou pozicí?

Pokud je nějaké pochybení, tak jsou to ty fotografie. Ale pokud budeme ministra kritizovat či se bavit o jeho odvolávání kvůli 70 tisícům, tak mi to přijde velmi ubohé. Bylo by prohrou VV, kdybychom při bitvě prohráli válku. Pepa Dobeš válčí s nějakou skupinou, která proti němu používá tyto pseudokauzy. A dokud na ministerstvu neudělá pořádek a nevyčistí ho, tak je jedinou povinností VV stát za svým ministrem.

Říká se, že Dobeš ministerstvo čistí až moc vehementně...

Jestli považuji něco za chybu Pepy Dobeše, tak oproti Radku Johnovi postupuje příliš opatrně. Měl být razantnější v personální politice. Když na ministerstvu dopravy udělám průvan, tak mi všichni zatleskají. Pepa Dobeš musí ukázat, že se veřejnosti vyplatí, aby bylo méně úředníků a zato lépe placených. Že budou kvalitnější vysoké školy. Jaké nástroje k tomu používá, to už je jeho riziko.

Takže za ním stojíte?

Stoprocentně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám