Hlavní obsah

Jednání lékařů s ministrem ztroskotalo

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odmítl navrženou dohodu ze strany lékařských odborů a komory, která měla garantovat naplnění požadavků. Podle Hegera byla pro resort nepřijatelná a vrací veškerá vyjednávání zpět.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Zleva předseda LOK-SČL Martin Engel, ministr zdravotnictví Leoš Heger a prezident ČLK Milan Kubek na tiskové konferenci po jednání o zárukách pro návrat lékařů

Článek

„Dnes jsme obdrželi od odborů návrh smlouvy, která vše vrací zpět, v podstatě vše neguje, protože prý nic negarantujeme. Klade tlak na vládu a ministerstvo, v podstatě přesahuje pravomoci,“ řekl v pondělí před novináři Heger.

Podle něj jsou požadavky mimořádně rozsáhlé, vymiňují si legislativní změny v nereálných termínech. Hegerovi se zejména nelíbí, že lékaři chtějí speciální zákon, který ani nezapadá do konceptu připravované reformy. Údajně lékaři chtějí, aby byli odměňováni de facto jako ústavní činitelé.

Rovněž si postěžoval, že slíbené dvě miliardy korun mají být alokovány do nemocnic podle počtu doktorů bez ohledu na výkonnost, nemožné je také zaručit návrat všech protestujících lékařů, protože to je v moci zřizovatelů. Podle Hegera lékařská komora a odbory vyžadují, aby reforma proběhla zcela v jejich režii. „Ten duch spočívá v tom, že ředitelé jsou k ničemu a nikdo jim nevěří, že budou správně hospodařit, a že jen ministerstvo je může korigovat. Podle mě je to cesta do pekel a návrat k rádoby centralismu,“ zhodnotil požadavky Heger.

Rozdělení dvou miliard

Šéf lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel ale zásadně odmítl, že by jakkoliv stupňoval požadavky s tím, že jsou známy již deset měsíců a po celou dobu k nim nic nepřidali. „Co jsme dostali v pátek, považuji za polotovar, na kterém je třeba ještě pracovat,“ opáčil Engel.

Podle něj není jasné, jak budou slíbené dvě miliardy rozděleny. „Například Franta Novák šel do toho protestu a chce vědět, jak to pro něj dopadne,“ uvedl Engel a dodal, že není ani jasné, zda se budou moci lékaři vrátit na svá pracoviště. Nesouhlasil přitom se stanoviskem ministerstva, že to nemůže garantovat.

Ministrův náměstek Petr Nosek zdůraznil, že smlouva je pro resort nepřijatelná i z toho hlediska, že by ministerstvo mělo na jejím základě devět závazků vůči LOK a komoře a obracené vazbě pouze jeden. „Nechci urazit Frantu Nováka, ale nemůže řešit mzdové nároky jednotlivců,“ odvětil Nosek.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek pak mluvil o zklamání z posledního jednání s tím, že páteční vyústění pokládal za vstřícné. „Přes víkend jsme návrh ministerstva zpracovali a dali do formy smlouvy. Teď jsem ale neviděl žádnou vůli to vyřešit do 1. března,“ řekl Kubek.

„Chceme, aby se peníze dostaly na platy lékařů, do nemocnic, kde jsou největší problémy. Vychází z platného právního řádu včetně kolektivní smlouvy vyššího stupně,“ namítal dále šéf ČLK.

Ve smlouvě údajně také požadovali, aby se Heger zavázal k reformě, která povede k úsporám, jež následně budou použity na platy všech pracovníků ve zdravotnictví.

"Podporu Asociace sester odměníme"

Podivoval se také nad tím, proč se ministr brání vypracovat reformu ve spolupráci s ČLK, která je profesní samosprávou zřízenou ze zákona, řekl Kubek. Ve smlouvě mělo být také konkrétně uvedeno, jak bude vypadat průměrné navýšení mezd lékaře o 100 tisíc korun hrubého ročně. Bez garancí nechce Engel ani Kubek akci ukončit, podle nich to však záleží jen na ministerstvu. „Vyzývám pana ministra Hegera, aby zaujal stejně konstruktivní postoj a nehledal záminky, proč to nejde,“ dodal Kubek.

Ministr pak doplnil, že další jednání budou pokračovat ve čtvrtek, některé požadavky o konkretizaci prý jsou splnitelné, ale ne všechny.

V závěru tiskové konference pak ministerstvo deklarovalo, že hodlá odměnit Asociaci sester řízenou bývalou ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou (ODS) za to, že se k protestu nepřidala a odmítla jej. Ve středu se chtějí zástupci resortu s Juráskovou sejít a jednat s ní o jejích požadavcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám