Hlavní obsah

Pražská zoo plánuje pro návštěvníky pavilony Austrálie či Amazonie

Novinky, jas
Aktualizováno

Se čtenáři Novinek ve čtvrtek diskutoval ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Řada dotazů směřovala na život populárních goril, které veřejnost zná díky reality show Odhalení. Čtenáři se rovněž zajímali o další rozvoj zoo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek

Článek

Pražská zoo, která koncem roku chovala 672 druhů a 4422 zvířat, připravuje například projekt nového pavilonu, v němž by se měli objevit velemloci a další obojživelníci. Vlastní expozice by se měla dočkat rovněž australská fauna a rekonstrukcí projde i starý Pavilon velkých savců, v němž by měla být umístěna zvířata Amazonie.

Bobek rovněž přiblížil nynější situaci ve skupině goril, do níž před časem přibyla samice Bikira. Obavy o její začleňování do kolektivu, které není bez problémů, označil šéf zoo za zatím neopodstatněné. Krizový scénář, který by znamenal další stěhování samice, nyní prý nepřipadá v úvahu.

Také stěhování další z členek tlupy, samičky Moji není prozatím aktuální. Podle Bobka je však pravděpodobné, že Moja v budoucnu zamíří do některé ze zahraničních zahrad, neboť v ČR není krom pražské jiná zoo, která by měla adekvátní skupinu goril a dostatečné zázemí.

Přes rozhlas do čela zoo

Bobek stojí v čele pražské zoo od ledna 2010. Před tím působil v Českém rozhlase, kde mimo zastával post šéfredaktora stanice Praha a následně se podílel na vzniku populárně naučné stanice Leonardo.

Bobek v polovině 90. let inicioval a vedl a projekt  Africká odysea, při kterém byla za pomoci satelitů monitorována migrace čápů černých z České republiky do afrických zimovišť.

Dalším počinem známým široké veřejnosti je projekt Odhalení. Tato "trochu jiná reality show", jak zněl podtitul, umožnila divákům v přímém přenosu sledovat život skupiny goril v pražské zoo. Pomyslným maskotem první řady série se stala opička Moja.

Před Bobkem stál v čele zoologické zahrady Petr Fejk.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražská zoo má nového orangutana

Návštěvníci pražské zoo se mohou těšit na nového orangutana. Dvanáctiletý sameček Padang, přezdívaný Pady, přijel do metropole z britského Chesteru. Zoo...

Výběr článků

Načítám