Hlavní obsah

Rysa ostrovida zachytila v Českém Švýcarsku fotopast, ochranáři nadšeni

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

V Národním parku České Švýcarsko na severu Čech zachytila jedna z automatických fotopastí živého rysa ostrovida. Správa národního parku jásá, v minulosti se sice objevovaly na území stopy jeho pobytu, nyní jde po dlouhých desetiletích o průkazný důkaz jeho přítomnosti.

Článek

„Jde o velký posun a ocenění kvality přírodního prostředí v Českém Švýcarsku,“ uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov s tím, že je nyní vidět, že když nechá člověk kus přírody na pokoji, rovnováha se začíná vracet.

Správa národního parku provádí monitoring stavu a pohybu zvěře, jeho součástí jsou od loňského prosince i dvě fotopasti. Mezi fotografiemi z jedné z nich užaslí pracovníci parku při kontrole objevili i zřetelné snímky rysa v pohybu. „Nechceme úplně přesně lokalizovat umístění fotopasti, aby tam zvědavci nechodili a rysa případně neplašili,“ řekl Salov.

Poslední očitá svědectví o přítomnosti rysa na severu Čech pocházejí podle Salova ze 17. století, později s rozvojem turistického ruchu zmínek o výskytu ubývalo. Od 60. let minulého století se ale v Českém Švýcarsku začaly znovu objevovat stopy a typické škrábance na stromech, šlo ale o nepřímé důkazy. Nyní to vypadá, že rys zůstává natrvalo, minimálně v zimním období. „Domníváme se, že rys nemigruje, ale ve zdejším prostředí zůstává. Bylo by fajn, kdyby se chtěl usadit a množit se tu, to ale nemůžeme dopředu tvrdit,“ řekl Salov.

Rysa někteří myslivci dlouho považovali za škodnou, protože loví především srnčí zvěř. I proto byl systematicky pronásledován a nejeden dříve zastřelen. Rys loví ale i lišky a zajíce. Je to noční a nesmírně plaché zvíře, člověku se snaží vždy vyhnout, proto je velmi těžké ho spatřit. Pohybuje se na ohromné ploše, jeho teritorium činí i 400 kilometrů čtverečních. V Česku se vyskytuje v Beskydech a na Šumavě, loni byl spatřen i v Krkonoších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám