Hlavní obsah

Nebývalé teplo vydrží ještě týden, pak zase začne zima

Novinky, jas

Relativně teplé počasí, které v České republice panuje v posledních dnech, vydrží podle meteorologů zřejmě až do příštího pátku. Na obvyklé lednové teploty by se mělo ochladit až následně. Informoval o tom mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V sobotu bude na české území od západu dále proudit teplý oceánský vzduch. V noci na sobotu bude převážně zataženo až oblačno s ojedinělým deštěm. Teploty se budou pohybovat mezi sedmi a třemi stupni Celsia.

Přes den očekávají meteorologové ojedinělé přeháňky, které mohou být v polohách nad 1000 metrů nad mořem sněhové či smíšené. Odpolední teploty se dostanou na šest až deset stupňů.

V sobotu by podle Dvořáka mělo dojít i ke kulminaci rozvodněných toků na západě republiky. "Berounka v Berouně by se z nynějších 350 centimetrů mohla dostat na 450 až 470 centimetrů," doplnil mluvčí s tím, že možná nedojde ani k dosažení třetího stupně povodňové aktivity.

V neděli by mělo být na našem území méně oblačnosti. Bude oblačno až polojasno, ráno a dopoledne se ojediněle vyskytnou mlhy nebo zataženo nízkou oblačností.  Místy se může objevit mrholení, na severovýchodě a východě území ojediněle slabý déšť. V noci se teploty dostanou na tři až minus jeden stupeň, přes den budou v intervalu sedmi až 11 stupňů Celsia.

Sníh napadne, ale v nížinách nevydrží

V dalších dnech se bude jen velmi pozvolně ochlazovat. Noční teploty se budou pohybovat kolem nuly, denní kolem osmi a posléze šesti stupňů.

"Koncem pracovního týdne se ochladí na obvyklé lednové teploty, ale nemělo by již napadnout tolik sněhu jako v prosinci. V nížinách se budou teploty pohybovat kolem nuly a sníh se zde nejspíš neudrží," uvedl Dvořák s tím, že frontální systémy budou přes naše území přecházet v rychlém sledu, a nebude se tak opakovat situace z prosince, kdy se na Českem držela delší dobu tlaková níže, která zapříčinila vydatné sněžení.

Přibližně od 26. ledna zřejmě přijde opět teplé jihozápadní proudění, které by však podle nynějších poznatků nemělo vést k další povodňové aktivitě. Výhled však budou meteorologové dále upřesňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám