Hlavní obsah

Příští týden přijde obleva

Novinky, jim

Český hydrometeorologický ústav předpovídá od 8. ledna růst teploty přes bod mrazu a s tím spojené odtávání sněhové pokrývky. Podle meteorologů by se už příští týden mohly rtuti teploměrů vyšplhat až k plus čtyřem stupňům Celsia. Kolem nuly se budou zřejmě teploty pohybovat až do konce ledna. Na horách má sníh vydržet po celý měsíc, avizoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Článek

Během prvního lednového týdne bude na většině území oblačno se slabým sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Místy se obloha napůl vyjasní, ale v závěru první dekády ledna bude oblačnosti ještě přibývat. Postupně se také oteplí a přidají se k tomu dešťové srážky, které budou na prochladlé zemi okamžitě namrzat.

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat v rozmezí od minus dvou do minus osmi stupňů. Kolem 5. ledna se dokonce mohou propadnout při krátkodobém vyjasnění až k minus 12 stupňům. Posléze se mírně oteplí, teploty se budou pohybovat v intervalu mezi nulou a minus šesti stupni. Postupně se nejvyšší denní teploty vyšplhají až k rozmezí minus dvou až plus čtyř stupňů Celsia.

Oblačno a srážkový průměr

V dalších deseti dnech bude oblačnosti přibývat, občas zaprší, jen na horách a přechodně i v nižších polohách se vyskytnou srážky sněhové. Ojediněle se budou tvořit mlhy. Noční průměr zůstane mezi nulou a minus šesti stupni, při zmenšené oblačnosti může klesnout teplota k minus devíti stupňům. Nejvyšší denní teploty se předpokládají od minus tří ke třem stupňům nad nulou.

Ve znamení velké oblačnosti a mlžných oparů se počasí potáhne až do konce měsíce, nadále bude třeba počítat s občasnými namrzajícími dešti i sněžením, které bude opět výraznější na horách. Noční teplota se v poslední dekádě zvedne k minus pěti až jednomu stupni nad nulou, v případě vyjasnění klesne maximálně k minus osmi stupňům. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí od minus dvou do plus čtyř stupňů Celsia.

Podle meteorologů bude měsíc leden z dlouhodobého hlediska teplotně i srážkově průměrný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám