Hlavní obsah

O silvestrovské noci bude převážně mrznout

Novinky, jim

Silvestrovské ráno bylo poměrně studené a nejinak bude i během nočních oslav. Podle Českého hydrometeorologického ústavu by si lidé měli dát pozor, aby je spánek nezastihl na ulici. Při návratu z oslav by si také měli dát pozor na namrzlé chodníky a silnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po ránu na mnoha místech ČR teploty klesly až k minus deseti stupňům Celsia, pouze ojediněle se rtuti teploměrů přehouply přes bod mrazu.

Přes den většinu území překryje velká oblačnost, což zejména pro severní oblasti bude znamenat četnější výskyt srážek. Místy může také padat sníh s deštěm, voda ovšem bude na zmrzlé zemi okamžitě namrzat a vznikne ledovka.

Podobně tomu bude i v oblastech, kde teploty překonají bod mrazu. Sněhová pokrývka zde začne přes den odtávat, ale navečer opět zmrzne a vytvoří se náledí. „Vrávoravá chůze z novoročních oslav proto v takových místech nebude bezpečná,“ podotkl k tomu mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Silvestrovská noc by pak měla být polojasná, místy bude oblačno, na severu zataženo s ojedinělými sněhovými srážkami. „Sněžení však nebude nijak vydatné, jen lehce poletující vločky,“ dodal Dvořák.

Teploty zůstanou po celou noc pod nulou, průměrně mezi minus třetím a minus sedmým stupněm Celsia.

A jaký bude první den nového roku? Sobotní denní teploty zůstanou slabě pod nulou, obloha bude zahalená v mracích, jen přechodně může být i polojasno. Meteorologové očekávají jen slabé sněžení.

ČHMÚ: Letošní zima zdaleka není z nejsilnějších

Přestože lidé na mnoha místech republiky zažili během prosince skutečně neobvykle silné mrazy, z celkového hlediska nebyla dosavadní zima v ČR jedna z nejtužších. Za posledních 200 let byl například podstatně studenější prosinec v roce 1969.

„Když byla ve střední Evropě nezvykle teplá zima v letech 2006 až 2007, každý se děsil globálního oteplování. Když teď po sobě následují dvě ladovské zimy, kdekdo laicky globální oteplování zpochybňuje,“ poznamenal k tomu Dvořák.

Ladovská zima není napořád

Podle něj statistiky jasně dokazují, že od konce 19. století jsou prosince v průměru postupně stále teplejší. Podle Dvořáka lze téměř s naprostou určitostí tvrdit, že jedna z nadcházejících zim bude opět průměrně teplejší, případně i několik po sobě jdoucích zim. Jenže kdy a jak k tomu dojde, nemůže nyní říci nikdo na světě, zdůraznil Dvořák.

Naproti tomu však studie vědců Akademie věd ČR již před dvěma lety avizovala, že na 80 procent bude pět po sobě jdoucích zim výrazně chladných.

„Snadno si vzpomeneme, jak se při blátivých zimách pamětníci rozčilovali, že za jejich dětství bývávaly zimy plné sněhu, zamrzlé rybníky, na kterých se bruslilo, a kdeže to všechno je. Když teď nastaly přesně takové zimy, zlobíme se všichni, že jsou nesjízdné silnice, nehody, kalamity, nejezdí vlaky, praskají potrubí a nic nejde dělat. Nejspíše budeme nespokojení, ať je zima jakákoli,“ komentoval letošní zimu mluvčí ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám