Hlavní obsah

Kalousek chce nechat stíhat celou Zemanovu vládu i Tošovského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vydal pokyn podat trestní oznámení na téměř celou bývalou vládu Miloše Zemana kvůli nevýhodným smlouvám s ČSOB, s níž prohrála ČR arbitráž. Kromě toho podal také trestní oznámení na tehdejšího guvernéra České národní banky a pozdějšího premiéra Josefa Tošovského a tehdejšího nuceného správce Petra Staňka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek vychází ze závěru pařížského tribunálu, který arbitráž s ČSOB rozhodl v neprospěch ČR. Podle verdiktu stát podepsal s bankou zcela nevýhodné smlouvy, vydal neomezené záruky, a přitom banku prodal za jednu korunu, i když měla instituce podle nálezu londýnské arbitráže hodnotu 34,3 miliardy korun.

„Uložil jsem podat trestní oznámení na všechny členy Zemanovy vlády kromě ministra Grégra, který tehdy pro to nehlasoval,“ prohlásil ve čtvrtek Kalousek. Trestní stíhání by pak mělo být vedeno i vůči Tošovskému a Staňkovi.

Verdiktu pařížského tribunálu se nicméně Kalousek podřídil s tím, že to vyplývá ze závazků ČR, a 1,7 miliardy vyplatil z rozpočtu na letošní rok. Podle ministra to však s plánovaným schodkem nepohne.

Jestliže se někdo odvolává na události, které se staly před deseti lety, chová se jako kluk, který zapírá, že míčem rozbil okno.

Kalousek rovněž avizoval, že na webu resortu se v pondělí objeví nejen celý nález arbitrážního tribunálu v Paříži, ale i dohoda s japonskou bankou Nomura, jejíž podmínky ministerstvo tajilo. Podle Kalouska to bylo právě kvůli tomu, že stát nechtěl odkrývat svou strategii před konáním arbitráže. Nyní tedy pominul důvod pro další utajování.

Zeman: je to klukovina

Podle bývalého premiéra Miloše Zemana je záměr podat trestní oznámení na drtivou většinu členů jeho někdejší vlády klukovina.

„Ministerstvo financí prohrálo arbitráž s ČSOB. Prohrálo ji po deseti letech od událostí, které se týkaly IPB. Jestliže někdo prohraje arbitráž, měl by zpytovat vlastní svědomí. A jestliže se někdo odvolává na události, které se staly před deseti lety, chová se jako kluk, který zapírá, že míčem rozbil okno,“ komentoval ve čtvrtek Zeman na dotaz Práva Kalouskovo rozhodnutí.

Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se Zemanovy vlády zastal. „Jestliže Miroslav Kalousek podává trestní oznámení na Zemanovu vládu za sanaci IPB, měl by ho podat především na vlády ODS, KDU-ČSL a ODA, které IPB přivedly ke krachu a umožnily její divokou privatizaci. Zemanova vláda na sebe sanací IPB vzala hříchy Klausovy nepovedené transformace, stejně jako vlády ČSSD až do roku 2006 splácely transformační náklady chybných rozhodnutí z 90. let,“ sdělil ve čtvrtek Sobotka v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám