Hlavní obsah

Tajná dohoda: VV nominují policejního prezidenta, ODS superinspektora

Tajnou ústní dohodu, kterou tři koaliční strany uzavřely pod patronací prezidenta Václava Klause, aby odvrátily pád vlády, provázejí spekulace o obsahu. Podle jedné z nich ODS přestala blokovat výměnu policejního prezidenta Oldřicha Martinů a nechala výběr jeho nástupce na ministru vnitra Radku Johnovi (VV). Za to bude moci obsadit funkci tzv. superinspektora – šéfa Generální inspekce bezpečnostních složek. Tak podle informací Práva zní jeden z bodů tajné dohody ODS, TOP 09 a VV u Klause.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) při rozhovoru s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) ve Sněmovně

Článek

Tajná dohoda se rodila jen ztěžka a gordický uzel nakonec přesekl právě až Klaus. „ODS na jednání přišla s tím, že pokud skončí Martinů, tak na jeho místo má nastoupit buď velitel pražské policie Martin Červíček, či šéf zlínské policie Bedřich Koutný, kteří mají k ODS blízko. Červíček je ostatně partnerem pražské poslankyně ODS Jany Černochové. To však absolutně odmítala véčka. Vláda byla milimetr od propasti,“ řekl Právu zdroj obeznámený s jednáním na Hradě.

Nakonec prezident oba znesvářené tábory přiměl k tomu, aby Johnovi ODS neházela klacky pod nohy při jmenování nového šéfa policie výměnou za to, že šéfa Generální inspekce bezpečnostních složek, která by měla vzniknout příští rok a měla by dohlížet na činnost policie a armády, si nominují zase občanští demokraté.

Existenci takové výměny ve středu popíral premiér a předseda ODS Petr Nečas. „Stejně tak jsou nepodložená zveřejněná jména případného nástupce policejního prezidenta. Tyto dezinformace, stejně jako jakékoli další spekulace o dohodě uzavřené mezi koaličními stranami na Hradě, nepřispívají k uklidnění politické situace a osobně se od nich distancuji,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Generální inspekce bezpečnostních sborů by měla podle už v létě uzavřené koaliční dohody nahradit současnou Inspekci policie spadající přímo pod ministerstvo vnitra.

Nově vzniklá „superinspekce“ by měla být podřízena vládě a na rozdíl od Inspekce policie by měla šetřit trestnou činnost všech příslušníků ve služebním poměru, tedy vedle policistů i celníků nebo vězeňské služby.

Klaus Michálka považuje za lumpa

Dalším krizovým místem hradního jednání byl návrh véčkařů, aby se bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který si nahrál tajně rozhovory s exministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem, vrátil na svoji původní funkci.

Podle Johna není možné, aby člověk, který upozornil na podezření z korupce, za svoji občanskou statečnost trpěl. Véčkaři ale nakonec neuspěli. Podle zdroje Práva byl kromě zástupců ODS proti i prezident Klaus. „Klaus řekl, že Michálek je lump a darebák,“ uvedl zdroj Práva.

To, že není Michálkův další osud ve státní správě součástí dohody, ve středu uvedl po jednání vlády i premiér Nečas.

Pokud Michálek neuspěje v SFŽP, chce pro něj najít místo ministr dopravy Vít Bárta (VV) na Státním fondu dopravní infrastruktury, který vede jeho předchůdce Gustav Slamečka. „Měl bych o něj zájem, aby na SFDI zastával zatím nezřízený post náměstka pro interní audit,“ řekl Bárta Právu.

Michálek zatím neví, na čem je. „Žádnou oficiální nabídku (z fondu životního prostředí) jsem zatím nedostal. Podle neoficiálních informací bych se měl setkat s paní náměstkyní Bízkovou,“ řekl ve středu Právu Michálek. Rut Bízková (nyní nestr.) působila za ODS jako ministryně životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera, nyní resort dočasně řídí z pozice první náměstkyně.

SFŽP vede náměstkyně Bučilová

A jak je to s exministrem? „Rezignace místopředsedy ODS Pavla Drobila platí od úterý. Takže od úterý už není ministrem,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Michaela Jendeková. Fond životního prostředí nyní po Michálkovi dočasně vede náměstkyně Radka Bučilová.

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha Drobil na zasedání vlády ve středu už nebyl. „Zastupovala jej paní náměstkyně Bízková. Premiér mi sdělil, že pan Drobil má příští týden schůzku s panem prezidentem. Zřejmě půjde o rozlučku,“ uvedl pro Právo Osúch.

Spekuluje se, že Drobila by mohl nahradit jeho dosavadní náměstek Ivo Hlaváč (ODS). Ekologové by rádi v čele resortu viděli bývalého senátora Bedřicha Moldana, tomu ale vadí na cestě do čela úřadu stranická příslušnost. Ministerstvo životního prostředí podle koaliční dohody patří ODS, kterou Moldan loni opustil a přestoupil do TOP 09. Letos se mu o sedmdesát hlasů nepodařilo probojovat do Senátu.

Nečas ve středu oznámil, že Drobilova nástupce bude vybírat až po Novém roce.

Pro návrat Michálka na SFŽP se vyslovila TOP 09 prostřednictvím šéfa poslaneckého klubu Petra Gazdíka a prvního místopředsedy Miroslava Kalouska.

Reklama

Výběr článků

Načítám