Hlavní obsah

Hradní dohoda koaličních stran: Policejní šéf Martinů skončí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jakub Troníček

Dny policejního prezidenta Oldřicha Martinů v čele policie jsou sečteny. Podle informací Práva totiž ve středu odstoupí. Na jeho odchodu se měly dohodnout koaliční špičky na jednání u prezidenta Václava Klause.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČR Václav Klaus a policejní prezident Oldřich Martinů

Článek

„Do osmačtyřiceti hodin uvidíte hmatatelné výsledky naší dohody,“ řekl v úterý večer Právu pod podmínkou anonymity jeden z čelních představitelů koalice.

O dohodnutém odchodu Martinů mluvil večer v České televizi i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Podle informací Práva se má ve středu Martinů sejít s Klausem na Hradě. Lze předpokládat, že ho tam prezident požádá o rezignaci. Policejní prezident, jehož „skalp“ žádají véčkaři, je totiž neodvolatelný.

Sám Martinů v úterý nechtěl svůj další postup komentovat s tím, že výsledky dohody z Hradu zatím nezná. Svou rezignaci nicméně připustil. „Jsem připraven respektovat to, co bylo dojednáno u pana prezidenta Klause, ať už byla dohoda jakákoli,“ řekl Právu v podvečer Martinů. Podle svých slov očekává, že ho o výsledcích úterního klíčového jednání bude informovat ministr vnitra a šéf véčkařů Radek John.

Ten přitom po jednání u prezidenta znovu šéfa policie tvrdě kritizoval s tím, že na jeho odchodu z funkce trvá. Zmínil přitom jako jeden z argumentů opakované úniky informací z policie, např. v souvislosti s aktuální korupční kauzou na Státním fondu životního prostředí.

Martinů se totiž v pátek sešel s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a informoval ho, že o podezření z korupce na fondu věděl ještě před zveřejněním celé aféry právě John, který ale místo na policii poslal šéfa fondu Libora Michálka s jeho informacemi za novináři.

John kvůli páteční schůzce pověřil inspekci, aby postup Martinů prošetřila.

Michálek by se mohl vrátit

Odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Michálek by se mohl vrátit do funkce. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík v České televizi řekl, že se strany shodly na tom, že každý nový rozumný ministr životního prostředí, by ho měl do funkce vzít zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám