Hlavní obsah

Bouře v koalici. VV po Nečasově prohlášení předčasně opustily jednání

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, luk, rsk, dan

Premiér a předseda ODS Petr Nečas po jednání stranického grémia těsně před začátkem koaliční schůzky vystoupil s emotivním a tvrdým projevem. V něm pohrozil Věcem veřejným, že pokud by při úterním hlasování o důvěře vládě nezvedli ruku ve prospěch kabinetu, šlo by o zásadní porušení koaliční smlouvy. Nečas také prohlásil, že změnu ve vedení policejního prezídia by měla následovat změna ve vedení resortu vnitra. Zjevně v reakci na to, VV přerušily s partnery jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Představitelé ODS (zleva) Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil a Petr Nečas na brífinku po jednání K9

Článek

Nečas také uvedl, že vláda spojí otázku své důvěry s protikorupčními zákony a se základním konceptem reforem, které předloží do půlky února příštího roku.

Premiér se ostře pustil do požadavku véčkařů na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. „Kdyby byla nastolena jakákoli otázka výměny na pozici policejního prezidenta, nedovedeme si představit, že by se to netýkalo i vedení ministerstva vnitra,“ vzkázal Nečas šéfovi vnitra a Věcí veřejných Radku Johnovi.

Nečas se po jednání grémia ODS a následné tiskové konferenci odebral na jednání koaliční devítky. Ta ale byla vzápětí velmi rychle přerušena. V reakci na Nečasovo prohlášení opustili zástupci Věcí veřejných po deseti minutách jednání K9. Představitelé ODS, TOP 09 a VV měli jednat v Kramářově vile o aféře odstupujícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Právu to potvrdil ministr dopravy Vít Bárta.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s místopředsedou ODS Alexandrem Vondrou (vlevo) a šéfem poslaneckého klubu občanských demokratů Petrem Tluchořem

Jakýkoli jiný postup či vznášení požadavků spojených s tímto hlasováním považujeme za flagrantní porušení koaliční smlouvy
Petr Nečas

Nečas mimo jiné řekl, že koaliční smlouva mluví jednoznačně. Strany se v ní zavazují, že po celé volební období Sněmovny budou postupovat jednotně a v plném počtu svých poslanců při hlasování o vyslovení důvěry či nedůvěry vládě a při jejím sestavení. „Tečka. Žádné další podmínky. Toto je závazek z koaliční smlouvy a my nepožadujeme nic jiného, než dodržení koaliční smlouvy,“ prohlásil Nečas na brífinku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v pozadí

Z toho podle něj vyplývá, že je povinností všech 118 poslanců a poslankyň koalice zvednout hlas proti návrhu opozice na vyslovení nedůvěry. „Jakýkoli jiný postup či vznášení požadavků spojených s tímto hlasováním považujeme za flagrantní porušení koaliční smlouvy,“ uvedl Nečas.

Nečas prý nechce nic zametat pod koberec

Do půlky února vláda schválí protikorupční strategii, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a základní koncept reforem, které chce kabinet prosadit v následujícím období. „S těmito kroky vláda spojí svou důvěru,“ upřesnil předseda ODS.

Nejsem prorok, ani psychiatr, abych věděl, jak se Věci veřejné rozhodnou
Karel Schwarzenberg

Také se vyjádřil k podezřením z černého financování jeho strany. „Jednoznačně odmítáme jakékoli lživě vytvořené souvislosti mezi Státním fondem životního prostředí a financováním ODS. Budeme trvat na důsledném prošetření všech okolností tohoto případu. Nic nechceme a nebudeme zametat pod koberec,“ řekl Nečas. Nic podle něj nesmí být „zatajeno, zameteno, ukryto před občany této země. Závisí na tom důvěryhodnost českého politického systému. Korupce je pro nás nepřijatelná,“ dodal premiér.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na odchod VV z jednání řekl, že jeho strana je odhodlána nadále podporovat koalici. Tato aféra podle něj není tak závažná, aby kvůli ní padla vláda.

"Nejsem prorok, ani psychiatr, abych věděl, jak se Věci veřejné rozhodnou," řekl Právu Schwarzenberg.

"Doufáme, že přes noc lidi trochu vystřízliví a zjistí, že vlastní ego není to nejdůležitější," řekl Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám